СЗО: Голем број Европејци умираат поради ултра-обработена храна, тутун и алкохол

0
309 Според податоците на Светската здравствена организација (СЗО), 2,7 милиони луѓе годишно умираат низ Европа од ултра-обработена храна (UPF), алкохол, тутун и фосилни горива. Експертите велат...

Најмногу срцеви удари се случуваат во РЕМ-фазата на сонот

0
Најмногу срцеви удари се бележат во утринските часови, особено во последната, тн. РЕМ-фаза на спиењето, според научниците од Харвард. РЕМ-спиењето, т.е. „рапидно мрдање на...

Берген – најврнежливиот град во Европа

0
Интернет-пребарувачот за изнајмување сместувачки капацитети, „Холид“, користејќи ги податоците од апликацијата „Ворлд ведер онлајн“, ги анализираше најврнежливите градови во Европа. Така, вториот по големина град...

Совети за мачнините при летање

0
При патување со авион, на многумина им се случуваат болки во стомакот, надуеност или запек. Некои тоа го припишуваат само на стравот од летање,...