Home Технологија Иновации ChatGPT-4о на сцена: Побрз, подобар, „позборлест“ и „пофлертувачки“ од GPT-4 (ВИДЕО)

ChatGPT-4о на сцена: Побрз, подобар, „позборлест“ и „пофлертувачки“ од GPT-4 (ВИДЕО)

0
ChatGPT-4о на сцена: Побрз, подобар, „позборлест“ и „пофлертувачки“ од GPT-4 (ВИДЕО)

Компанијата „Опен-АИ“ ја претстави најновата надградба на својата технологија на којашто се заснова чет-ботот со вештачка интелигенција, „Чет-ГПТ“.

Новата технологија се нарекува „ГПТ-4о“ и ќе биде достапна за сите корисници на „Чет-ГПТ“, вклучувајќи ги и оние лица кои не се претплатници. Овој модел е побрз од претходните и е програмиран да нуди и одговори коишто звучат „зборлесто“, па дури и „флертувачки“. Новата верзија ќе може и да чита и „да зборува“ за фотографии, да преведува текст од различни јазици, да идентификува емоции од визуелни изрази, а како и претходните верзии, и оваа ќе може да ги „помни“ претходните показатели.

Дополнително, сега нема да има чекање меѓу поставувањето прашање кон ВИ и добивањето одговор.

За време на демонстрацијата во живо, користејќи ја гласовната верзија на „ГПТ-4о“, ВИ понуди предлози како човекот да реши едноставна равенка напишана на лист хартија наместо самата таа да ја реши. Чет-ботот може, анализирајќи компјутерски текст, да преведува од италијански и англиски јазик и да ги толкува емоциите на фотографија од насмеан човек.

На комплимент со топлиот американски женски глас на хостесата, чет-ботот одговори: „Престани, ќе ме засрамиш“.

Сепак, ВИ-технологијата сѐ уште не е совршена: Хостесата во еден миг ја замени сликата со насмеаниот човек со дрвена површина и почна да решава равенка којашто не му била покажана на чет-ботот. Ова ненамерно покажа дека забуни сѐ уште има и потребно е време за тие да се отстранат и чет-ботите да бидат поточни и побезбедни.

Сепак, и покрај недостатоците, кога сѐ ќе се земе предвид, се чини, „Опен-АИ“ сѐ уште е пред конкуренцијата, велат познавачи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here