Oсновни намирници кои секогаш треба да ги имате дома, тврди нутриционист

Нутриционистот Линди Коен пишува за едноставни и брзи рецепти кои ќе ги задоволат нашите дневни потреби за внес на одредени материи и калории во книгата „Нутриционизам без мака“.

Таа, исто така, обезбеди листа на основни намирници што мора да ги имате во оставата.

„Ова се намирниците кои секогаш ги имам во оставата, а кои ми помагаат да зготвам здрав оброк, дури и ако немам здрава храна во куќата. Исто така, ќе видите дека многу од овие намирници се појавуваат во рецептите во оваа книга“, пишува таа.

1. Житарици и мешунки

Во оваа категорија таа наведе наут (конзервиран), леќа, бел грав, киноа, кафеав или црн ориз, брашно за тесто (по можност интегрално), ​​овесни снегулки (за овесна каша), интегрален леб (лебот од кисело тесто е одличен, и што повеќе семиња, толку подобро), обично интегрално брашно и тестенини (од интегрално брашно).

2. Суви состојки

Од сувите состојки како најважни ги издвоила семките од тиква, сончогледот, ленот, сусамот и чиата. Додава и јаткасти плодови како индиски ореви, пекан, пињоли. Има и исушен кокос, путер од кикирики и какао во прав (не е исто како чоколадо во прав).

3. Зачини

Како неопходни ги наведува екстра девственото маслиново масло, балсамико оцет, концентрат од домати, соја сос, масло од сусам, таан, бел вински оцет, сладок чили сос и природен екстракт од ванила.

Прочитајте и:  Омилениот зимски пијалок може да го намали ризикот од срцев удар, покажуваат истражувања

Од зачините таа ги издвоила куркумата, пиперот (сладок и чаден), циметот, чилито, кимот, ориганото, коријандерот, морската сол, лукот во прав и зачините за зеленчук на скара.

4. Засладувачи

Ако не ви се допаѓа или не можете да најдете јаворов сируп бидејќи не е толку популарен на нашите простори, чувајте мед во вашите кујнски плакари.

5. Друго

Во оваа категорија спаѓаат конзервирана туна, кисели краставички за кои вели дека се одлични за грицкање, маслинки, лук, коцки за супа од зеленчук, кромид (црвен и жолт), лимон и лимета, јајца од слободен опсег (варени јајца, на око или омлет), авокадо и конзервирана домати.

Таа ги наведе и фаворитите од фрижидерот, имено:

* сите видови на сезонско овошје
* сите видови на сезонски зеленчук
* полномасен грчки јогурт
* млеко по избор (изјавува дека пие кравјо млеко, но да го пиете она што најмногу ви одговара)
* фета сирење
* кимчи, кефир, комбуха и кисела зелка (за здравје на дигестивниот тракт)
* свежа риба, пилешко или посно црвено месо
* голем бокал со вода
* хумус или сосови

- Реклама -