Нутриционисти: Ако имате над 40 години и сакате да ослабете, јадете ги овие три намирници

Јаглехидратите често добиваат лоша репутација кога станува збор за слабеење, но не сите јаглехидрати се исти. Секако, рафинираните и едноставни јаглехидрати како што се белиот леб, засладените грицки и преработената храна треба да се избегнуваат бидејќи можат да предизвикаат скокови на шеќерот во крвта и да доведат до прејадување. Сепак, постојат многу други здрави јаглехидрати кои лекарите и нутриционистите ги препорачуваат бидејќи можат да придонесат за губење на тежината.

Јаглехидратите се примарен извор на енергија на телото, а кога станува збор за слабеење, клучно е да се фокусирате на квалитетот и видот на јаглехидратите што ги консумирате. Според нутриционистите, жените над 40 години ќе имаат голема корист од здравите, сложени јаглехидрати, бидејќи тие обезбедуваат одржлива енергија и чувство на ситост, што ја намалува желбата за храна и прејадувањето.

Преработените и рафинирани јаглехидрати може да доведат до зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми, додека сложените јаглехидрати од цела, непреработена храна можат да помогнат во губење на тежината и да придонесат за поздрава исхрана во целина.

Ова се трите намирници кои нутриционистите им ги препорачуваат на жените над 40 години на пат да ослабат:

1. Зеленчук со влакна

Овој вид на зеленчук, како што се брокулата, спанаќот и кељот, играат витална улога во стимулирање на побрз метаболизам. Полн е со диетални влакна, бара повеќе енергија за варење, а високата содржина на влакна исто така промовира ситост и го намалува вкупниот внес на калории.

„Брокулата и карфиолот се богати со влакна и се нискокалорична. На овој зеленчук му треба подолго време за да се вари, што може да го зголеми процесот на согорување калории во телото“, вели нутриционистката Крутика Нанавати за SheFinds.

Покрај тоа, таа објаснува како јаглехидратите делуваат за да го поттикнат метаболизмот на неколку начини.

„Јаглехидратите богати со влакна, како што се цели зрна и зеленчук, ја зголемуваат стапката на метаболизмот на телото со тоа што бараат повеќе енергија за да се разградат за време на варењето. “, објасни таа.

Прочитајте и:  Свинската маст може да биде дел од урамнотежена исхрана - кое е најдоброто време да ја јадете?

Некои други примери на зеленчук со влакна вклучуваат артичок, целер, моркови и црвена зелка.

2. Киноа

Киноата се издвојува како фантастичен избор на здрави јаглехидрати. Диететичарката Алиса Пачеко забележува дека ова цело зрно е добар извор на влакна и протеини за оптимална контрола на шеќерот во крвта.

Но, покрај влакната, киноата е одличен извор на протеини бидејќи ги содржи сите девет есенцијални амино киселини. Протеинот е познат по својата улога во промовирање на ситост и зачувување на мускулната маса за време на губење на тежината.

Разновидноста на јиноата ја прави фантастичен избор за јадење во текот на денот, вклучително и како хранлива опција за појадок.

3. Јогурт

Јогуртот е одличен извор на јаглени хидрати и може да обезбеди и други хранливи материи како што се протеини, калциум и корисни бактерии, што го прави хранлив додаток на урамнотежена исхрана.

„Јадењето повеќе храна богата со пробиотици може да помогне да се намали воспалението во телото. Пробиотиците се живи микроорганизми кои се корисни за здравјето, особено за здравјето на цревата. Цревниот микробиом игра клучна улога во регулирањето на воспалението низ телото”, објаснува диететичарот Триста Бест.

Здравјето на цревата е критично за целокупното здравје и благосостојба. „Кога цревниот микробиом е неурамнотежен, тоа може да доведе до хронично воспаление, кое е поврзано со широк спектар на здравствени проблеми, вклучувајќи автоимуни болести, срцеви заболувања и одредени видови на рак. Храната богата со пробиотици, како што е јогуртот, содржи живи корисни бактерии кои може да помогне да се врати рамнотежата во цревниот микробиом“, додава Бест.

Најдобро е да изберете обичен грчки јогурт со малку маснотии и да избегнувате зашеќерени опции кои се рекламираат како „здрави“ и содржат многу адитиви и конзерванси.

- Реклама -