220
Сосовите се одлични за додавање вкус на јадењата, но за жал, не сите се добри за нашето здравје. Висококалоричните опции како мајонез и други сосови може да содржат големи количини на калории и нездрави масти. Ако ги консумираме премногу, тоа може да влијае на нашиот метаболизам предизвикувајќи зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми.
Сепак, знаењето кои сосови да ги избегнуваме може да ни помогне да направиме подобар избор и да го одржиме метаболизмот под контрола. Диететичарката Крутика Нанавати и фармацевтот Елејн Чикет предупредија на три сосови кои треба да ги избегнуваме или барем да ги ограничиме.
1. Мајонез
Мајонезот првенствено се прави од масло, жолчки од јајце и оцет или сок од лимон. Маслото што се користи често е богато со нездрави масти, особено со заситени масти. Јадењето премногу заситени масти може да доведе до воспаление и да го зголеми ризикот од метаболички проблеми.
„Зачините со висока содржина на масти и калории, како што се преливите за салата на база на мајонез или сосот од тартар, можат брзо и лесно да придонесат за прекумерен внес на калории“, предупредува Чикет за SheFinds.
2. Кечап
Кечапот е полн со додадени шеќери. Приближно 15 милилитри може да содржи околу четири грама шеќер, често во форма на сируп од пченка со висока фруктоза. Редовното консумирање храна богата со шеќер може да доведе до скокови на нивото на шеќер во крвта, предизвикувајќи телото да произведува повеќе инсулин. Со текот на времето, ова може да придонесе за отпорност на инсулин и метаболички синдром, што може да го забави метаболизмот.
„Кечапот е често натоварен со сируп од пченка со висока фруктоза и други шеќери, кои го зголемуваат шеќерот во крвта и промовираат воспалителни реакции“, вели Нанавати.
3. BBQ сос
Многу комерцијални BBQ сосови содржат адитиви, конзерванси и вештачки ароми за подобрување на вкусот и продолжување на рокот на траење. Овие додатоци може да го нарушат здравјето на цревата, влијаејќи на рамнотежата на добрите и лошите бактерии во дигестивниот тракт.
BBQ сосот често се користи како маринада или сос за натопување, што го прави лесно внесувањето премногу калории. Овие скриени калории може брзо да се соберат, што доведува до севкупно зголемување на дневниот внес на калории и потенцијално зголемување на телесната тежина.
„Многу сосови за скара содржат високо ниво на шеќер и конзерванси кои можат да предизвикаат воспаление и да придонесат за несакано зголемување на телесната тежина“, заклучи Нанавати.