Од понеделник „Северна Македонија“ и во пасошите, личните карти, возачките и другите лични документи

Во ниту еден момент досега немало застој во издавањето на патни исправи, лични карти, возачки дозволи или било каков друг документ во државата – изјави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на денешната собраниска седница за пратенички прашања, во одговор до Ане Лашкоска од ВМРО-ДПМНЕ.

„Во мај се издадени 31.500 патни исправи, 22.552 лични карти и 10.663 возачи дозволи, а во јуни побарувањето значително се зголемува и само во перидот од 20 до 30 јуни има 31.500 повици и дадени темрини за лични карти“, аргументираше Спасовски.

Тој повтори дека не се работи за застој, туку за миграција на податоци во новиот надграден систем. Притоа откри дека истата е при крај и веќе од понеделник повторно ќе се издаваат сите документи, но ќе бидат усогласени со Уставот во делот на новото уставно име и другите законски податоци.

Прочитајте и:  Тошковски: Се стабилизира издавањето на лични документи, обезбедуваме обрасци, пунктот Идризово ќе се затвори

Спасовски сепак призна дека имало одредени проблеми со дипломатските пасоши, но тоа, рече, не ги засега граѓаните.

Проблем, потврди, имало и во делот на регистарските таблички, но поради одреден застој во јавната набавка, кој е надминат откако по забелешки од Бирото за јавни набавки била обезбедена конкурентност и како резултат во понеделникот стигнале 14 илјади таблици во магацините на МВР.

- Реклама -