Home Астал Лазањи какви што не сте пробале!

Лазањи какви што не сте пробале!

0

Еден од најпознатите италијански специјалитети можете да го направите на многу различни начини, бидејќи основата е кора, а филот може да биде што ќе посакате. Класичните лазањи се филуваат со мелено месо о бешамел сос, но нема да погрешите и доколку ги направите со шунка, печурки или мешан зеленчук.

Лазања со шунка и печурки

lazanja sa shunka i pechurka

Потребно е:
Плочки за лазањи, 7 јајца, 500 гр. шампињони, 350 гр. буковка, 50 гр. шунка, 4 дл павлака, малку мелено мускатно оревче, 50 гр. рендан кашкавал, магдонос, масло, сол, бибер

Начин на приготвување:
Изматете ги јајцата со павлаката, посолете, ставете малку бибер, мелено мускатно оревче и ренданиот кашкавал.
Посебно исецкајте ги шампињоните и буковката, малку посолете, додадете бибер и исецкан магдонос, пропржете и додадете ја шунката.
Тавата подмачкајте ја со масло, ставете 3 лазања-плочки и намачкајте ги со малку од крем-смесата. Потоа пола од смесата со шампињоните прелијте го врз лазањите.
Загрејте ја рерната на 180 степени и печете околу 45 минути. Петнаесет минути пред крајот истопете малку путер, додадете му магдонос и посипете одозгора.

Лазањи за сладокусци

lazanja za sladokussce

Потребно е:
340 гр. брашно, 300 гр. спанаќ, 3 јајца
За филот: 1 дл болоњезе сос, 40 гр. путер, малку црн тартуф, супа од зелечнук

Начин на приготвување:
Замесете го зеленото тесто со 300 гр. брашно, јајца и спанаќ и оставете го да отстои половина час. Растопете го путерот во сад и мешајќи додадете го остатокот од брашното и супата. Згуснете го белиот сос на тивок оган. Расукајте го тестото и исечете го на правоаголници од 8 х 14 сантиметри. Варете ги 6 минути во посолена вода со неколку капки масло, извадете ги и ставете ги на сува крпа.
Премачкајте го калапот со масло и споете го тестото, прелијте го со болоњезе сосот, белиот сос и ренданиот тартуф, и повторувајте ја постапката додека има продукти. Завршете со белиот сос. Печете во рерна 10 минути на 200 степени. Може да се посипе со пармезан.

Лазањи со зеленчук

lazanja sa povrche

Потребно е:
500 гр. тесто за лазањи, 1кг домати, 250 гр. пиперки, 250 гр. брокули, 500 гр. рендано сирење, 1 главица лук, 4 сварени јајца, 1 кришка леб, 0.8 дл маслиново масло, сол, бибер

Начин на приготвување:
Издинстајте го лукот, доматот и пиперката на малку масло. Кога зеленчукот ќе биде готов, додадете ги цветовите брокула и внимателно промешајте. Посолете по вкус, Обарете го тестото за лазањи во солена вода, исцедете ги и измијте ги со ладна вода. Во тава премачкана со путер, посипете малку сос од зеленчукот, ставете ред тесто, па повторно посипете уште малку сос, сирење, и така се додека не го потрошите целиот материјал. На крај целото наросете го со ренданото сирење и исецкајте коцки путер над сирењето. Испечете во загрена рерна на умерена температура околу 20 минути.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here