Желатин создаден со човечка ДНК ќе создаде побезбедна храна

Желатин е клучна состојка во гумените бонбони и маршмелоу, но и во вакцините и капсулите. Неговото производство е проблематичен и непостојан процес, но сега научниците можат да создадат совршен желатин со човечка ДНК.

Во 2011 година научници од Пекинг развиле метод за создавање големи количини желатин со човечка ДНК и квасец. Желатинот добиен од човечка ДНК се користи веќе долго време во производството на вакцини и желатинските капсули во кои се достапни многу лекови. Овој метод создал толку големи количини желатин што би било практично да се користи и за бонбони и состојки за готвење.

Ова всушност е неверојатно откритие бидејќи избегнува многу од проблемите поврзани со „природното“ производство на желатин. Во производство на желатин е многу тешко да се добијат постојани резултати, а постојаните резултати се особено важни во производството на вакцини и капсули.

Прочитајте и:  Храна која може да доведе до затнување на артериите

Бидејќи желатинот се добива од животни, тој може да предизвика алергична реакција или да биде недостапен за луѓето кои имаат етички или религиозни причини за избегнување на животински производи.

И покрај сите придобивки речиси секој медиум кој ја претстави оваа вест започнаа со нешто во стилот: „Одвратно!“ Еве само дел од фразите употребени од наводно сериозни медиуми: „морничаво“, „канибализам“, „негативецот во научна фантастика за поробени човечки клонови“. Еден новинар дури и го споредил ова со сладоледот направен од човечко млеко.

Но, во производството на желатин со човечка ДНК не се користат човечки ткива. Ова е чиста хемија. Од друга страна обичниот желатин се создава со вриење на животински производи како кожа од свињи, говедски коски или цели коњи. А луѓето се вознемирени од неколку молекули човечка ДНК?

- Реклама -