Деновиве јадеме многу сладолед, но зошто тоа не е добро?

Без разлика колку не заситуваат ручекот или вечерата, овие денови сакаме сладолед и го јадеме речиси секој ден. Познато е дека овој ладен деликатес не е многу здрав, но како точно неговото консумирање влијае на организмот?

Диететичарот Киран Кембел вели дека не мора да се откажеме од сладоледот за да живееме здрав живот, но умереноста е клучна.

„Постои разлика помеѓу јадењето една топка сладолед или три. Целокупната исхрана е исто така важна. Некој кој јаде храна сиромашна со хранливи материи и го завршува денот со сладолед ќе има различни здравствени ефекти од некој што јаде храна богата со хранливи материи и се почести на крајот на денот“, изјави Кембел за Parade.

Со други зборови, поверојатно е да се појават негативни здравствени последици кога се јаде поголема порција, заедно со друга храна сиромашна со хранливи материи.

„Главната причина зошто сладоледот се смета за нездрав е количината на заситени масти и додаден шеќер. Кога се консумираат прекумерно, заситените масти и шеќерот негативно влијаат на здравјето на срцето со тоа што го зголемуваат количеството на ЛДЛ холестерол во телото. Ова го зголемува ризикот од мозочен удар, срцеви заболувања и срцев удар“, објасни таа.

Јадењето премногу заситени масти и додаден шеќер, исто така, негативно влијае на мозокот.

„Научните студии потврдија дека ултра преработената слатка храна, како што е сладоледот, е поврзана со повисоки нивоа на анксиозност и депресија. Други истражувања за диетите со висока содржина на сахароза, која е главниот засладувач во сладоледот, покажуваат дека консумирањето големи количини на оваа состојка ја намалува нашата способност да се прилагодиме на променливите ситуации и исто така може да ја наруши краткорочната и долгорочната меморија“, истакнува диететичарот.

Покрај тоа, сладоледот можеби не е добар ниту за здравјето на цревата.

„Истражувањата покажуваат дека исхраната богата со едноставни шеќери, како сладолед, може да ја зголеми пропустливоста на тенкото црево кај здрави луѓе. Ова зголемување на пропустливоста во основа значи дека токсините можат да навлезат во крвотокот и да предизвикаат воспаление или други здравствени проблеми“, истакна таа.

Некои производители на сладолед користат емулгатори во нивните производи кои не се соодветни за цревата.

„На пример, емулгаторите како што се карбоксиметилцелулозата и полисорбат 80 може да ја намалат разновидноста на бактериите во цревата или да доведат до воспаление или колитис од низок степен кај некои поединци. Дури и одредени видови на карагенан, кои генерално се сметаат за безбедни, може да бидат поврзани со раздразливост заболување на цревата и воспаление во гастроинтестиналниот систем“, додава Кембел.

Како заклучок, вреди да се повтори дека најважна е целокупната исхрана и количината на сладолед што го јадеме.

- Реклама -