71
Јуни е официјалниот почеток на летото, а со тоа и малку да ја прилагодиме исхраната и да јадеме поздрава и полесна храна за полесно да се носиме со високите температури. Диететичарите Никол Родригез и Џо Петерсон издвоија неколку намирници кои дефинитивно треба да се најдат на вашето мени овој јуни.
Артичок
Артичокот е една од намирниците со најмногу влакна и е одличен додаток на многу јадења. Освен влакна, артичокот содржи и протеини, како и калиум, кој е важен електролит за регулирање на балансот на течности во телото, пренесува Eating Well.
Диететичарката Венди Џо Петерсон истакнува дека многу луѓе ги отфрлаат артичокот бидејќи изгледаат како комплицирана храна за подготовка, но тоа не е така. „Артичокот може да се готви на пареа, на скара, па дури и во микробранова. Немојте да се плашите од подготовката на овие намирници“, објаснува таа.
Урда
Јадењето урда е одличен и лесен начин да додадете повеќе протеини и важни хранливи материи во вашата исхрана. Освен што содржи хранливи хранливи материи, урдата е и нискокалорична, што ја прави одлична ужина кога надвор е жешко. Покрај тоа, гранулираното сирење е одличен извор на калциум, минерал неопходен за одржување цврсти коски и поддршка на работата на мускулите и нервите, пренесува Eating Well.
Но, кога јадеме урда треба да внимаваме на количината за да не внесуваме премногу натриум. Луѓето чии лекари ги советувале да внимаваат на внесот на натриум треба да обрнат посебно внимание на ова. Наместо целото пакување гранулирано сирење, треба да ја намалат порцијата барем за половина.
Праски
Праските се омиленото овошје на многу луѓе за јадење во текот на летните месеци. Диететичарката Никол Родригез истакнува дека “една праска со средна големина содржи само 80 калории, три грама влакна и два грама протеини. Покрај тоа, нејзиното „месо“ содржи бета-каротин, важен антиоксиданс кој се претвора во витамин А и игра важна улога во промовирањето на здравјето и имунитетот на очите“.
Јагоди
Јагодите содржат влакна и витамин Ц, важен антиоксиданс потребен за силен имунолошки систем и производство на колаген во кожата. Плус, не треба премногу да се грижите за калориите кога јадете јагоди. Тие се познати како вкусно нискокалорично овошје.
Сепак, и двајцата диететичари се согласија дека не треба да консумирате желе или џем од јагоди, туку да јадете јагоди. Можете да ги консумирате во појадок, смути и разни десерти, но најдобро е да ги јадете без никакви додатоци и да уживате во нивните благодети и сладок вкус.