Сите знаеме дека грејпфрутот и сокот од него се одличен витамински и диеталн производ.
Во него има многу витамин C и само еден плод покрива 100% од препорачаната дневна потреба. Но освен тоа тој има и други лековити својства кои што можеби не се ни толку добро познати. Еве неколку од нив:
Утврдено е дека грејпфрут го зголемува тонусот на организмот. Сокот, конзумиран рано наутро пред да појадуваме, го возбудува апетитот и го подобрува варењето.
Присуството на многу витамини и минерални соли во фетусот помага за зајакнување на крвните садови, како и за крвообразуването.
Грејпфрутот ги зголемува заштитните сили на организмот кон инфекции. Тој им се спротивставува на бактериите и вирусните заболувања.
Големото количество калиумови соли и микроелементи во него, ја стимулира активноста на срцевата мускулатура и затоа се препорачува кај кардиоваскуларните болести.
Редовното конзумирање на овошјето или сокот од него, го намалува високиот крвен притисок.
Помага за отстранување на воспалителните процеси и ја оптимизира работата на црниот дроб и жолчката.
Тој ја осветлува и избелува мрсната кожа и ги затвора порите.
Освен што има многу малку шеќери и низок гликемиски индекс, тој го намалува нивото на хормонот инсулин, со што се олеснува согорувањето на мастите.