Руска салата

Незаобиколен прилог на сите свечени трпези.

Состојки:

150 г. компири

150 г. моркови

150 г. грашок (може и замрзнат)

150 г. кисели краставички

200 г. шунка

300 г. мајонез (лајт)

2 варени јајца

лажица сенф

2 лажици лимонов сок

сол, бибер

Подготовка

Компирот и морковите исечете ги на ситни коцки Ставете ги во посолена вода и варете околу три минути.

Сварете го грашокот додека не стане мек (околу 15 минути)

Шунката, киселите краставички и варените јајца исечете ги на коцки. Сите состојки промешајте ги и додадете мајонез, лимонов сок и зачини.

Добро промешајте повторно и савете во ладилник да се олади.

Сервирајте ја ладна и со кифлички.

- Реклама -