Таг: кирилица

„Кириличен поздрав“ со Јовица Михајловски според песната на Влатко Стефановски

0
Популарниот хит на Влатко Стефановски – „Кирилица“ доби нова визура преку интерпретацијата на нашиот Јовица Михајловски, специјално за настанот „Боцкаме на Кирилица“ кој се...

„Кириличен поздрав“ со Јовица Михаловски според песната на Влатко Стефановски

0
Популарниот хит на Влатко Стефановски – „Кирилица“ доби нова визура преку интерпретацијата на нашиот Јовица Михајловски, специјално за настанот „Боцкаме на Кирилица“ кој се...

Бугарското собрание ја прогласи кирилицата за чисто бугарска

0
Со 73 гласа за, 4 против и 34 воздржани, во прво читање, бугарското собрание го изгласа предлогот на коалицијата Обединети патриоти предводена од ВМРО-БНД...

Холандскиот амбасадор на Твитер: Најубаво кога учиш нов јазик е кога...

0
Едно од најдобрите нешта кога полека учиш нов јазик е кога ќе почнеш да ги разбираш шегите за кои претходно си немал абер да...

Казахстан ја воведува латиницата

0
Иако досега официјално писмо во Казахстан беше кирилицата, претседателот Нурсултан Назарбајев потпиша ставка за преминување кон латиницата. Исто така, дадена е препорака за што побрзо...

Наставничка- Јелена Ѓоковиќ учи Британци кирилица

0
Јелена Ѓоковиќ ги учи своите пријатели од Англија кирилична азбука. Младата мајка Јелена Ѓоковиќ ја продолжува рабтата на својот сопруг Новак во ширењето на позитивната...

Нови оригинални македонски кирилични фонтови

0
Исчистен од бугарски и од руски кирилски букви, нашиот јазик доби нови македонски фонтови што вчера ги промовираше министерот за информатичко општество Иво Ивановски....

Збогум за неколку културни феномени

0
Со жалење ве известуваме дека неповратно загубивме неколку културни феномени. Се надеваме дека ќе продолжите да се сеќавате на музиката, романтичните комедии, шокирањето...

Најголемиот крстозбор во светот е во Украина

0
Најголемиот крстозбор во светот е поставен на фасадата на една повеќекатница во украинскиот грaд Лвив. Решенијата можат да се најдат на позначајните градски...

Конкурс за изработка на нови кирилични фонтови

0
Веб страната која е направена како прилог на кампањата за зачувување на кириличното писмо објавува конкурс за изработка на нов кириличен фонт во ТТF...

Онлајн конверзија во кирилична поддршка

0
Сите статии кои ги пишуваме можете да ги прочитате во кирилична поддршка. Понекогаш кога ни испраќате текстови напишани во некои од многуте македонски фонтови,...

Интернационални виртуелни тастатури

0
Еве еден корисен сајт преку кој може да пишувате на кирилица каде и да сте во светот, со помош на онлајн виртуелна тастатура. Целта...