Голем број луѓе сметаат дека сладоледот е многу штетен. Но има и онакви кои го користат како оригинален начин за превенција на крварењето на рана, на пример веднаш по отстранувањето на крајници.
Всушност сладоледот има голем број на корисни својства. Уште одамна Хипократ советувал да се јаде „замрзнат крем”, бидејќи тој ја подобрува општата состојба на организмот. Сладолед стимулира изработката во организмот на серотонин, кој штити од стрес и го зголемува расположението.
Освен тоа, тој може да се користи како ефективно средство против крварење во текот на летните горештини, а за таа цел е доволно многу мала количина ладен сладолед. Исто така сладоледот ги намалува нервната напнатост и тешкотии. Тоа според научниците се објаснува со фактот дека млекото и кремот содржат Л-триптофан – што природно смирува, па оттука влијае на расположението и смирување на нервниот систем. Научниците исто така забележуваат дека Л-Триптофанот помага при борбата со несоницата.
Млекото и павлаката сами по себе не ги поседуваат овие својства, бидејќи при позитивни температури, Л-Триптофанот не е одржлив и се распаѓа, додека во сладоледот останува подолго време.