71
Популарна е во кујните и рецептите ширум светот, а во наше поднебје можно е да се најде и свежа. Иако може да се смета за калорична, таа всушност е полна со хранливи материи и здрави масти кои помагаат да се одржи виталноста на телото.
Скушата е препознатлива по издолженото тело покриено со сини, зеленикави и сребрени нијанси, со карактеристични темни ленти долж грбот. На стомакот нема лушпа што ја прави мазна на допир, а традиционално се подготвува во јадења низ Балканот.
Од едноставно печена или пржена риба, до маринирани и конзервирани верзии. Нејзината популарност не се должи само на вкусот, туку и на фактот дека е лесно достапна риба и во исто време многу здрава.
Скушата е богата со омега-3 масни киселини, вклучувајќи ги еикозапентаеновата киселина (ЕПА) и докосахексаеноичната киселина (ДХА). Јадењето скуша помага да се зголеми нивото на HDL (добар) холестерол, кој помага да се отстрани вишокот холестерол од крвните садови и да се врати во црниот дроб, каде што се разградува и се излачува од телото.
Повисокото ниво на HDL холестерол е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања. Високото ниво на триглицериди е поврзано со зголемен ризик од срцеви заболувања, мозочен удар и други кардиоваскуларни проблеми. Редовното внесување на омега-3 масни киселини може да го намали нивото на триглицериди за дури 15-30%.
Омега-3 масните киселини помагаат во намалување на нивото на ЛДЛ (лошиот) холестерол. ЛДЛ холестеролот е главната компонента која придонесува за формирање на наслаги во артериите, што може да доведе до атеросклероза (задебелување на артериите) и зголемен ризик од срцев удар. Со намалување на нивото на ЛДЛ, скушата помага во одржување на здрави крвни садови.
Таа е извор на висококвалитетни протеини, кои се важни за раст, обновување на ткивата и одржување на мускулната маса. Богата е и со витамини, а на организмот му нуди селен кој ги штити клетките од оксидативен стрес. Бидејќи содржи јод, во мали количини е корисна за заштита на функционирањето на тироидната жлезда.
Скушата е вкусна и може да се подготви на различни начини, но длабокото пржење треба да се избегнува бидејќи тоа може да негира некои од здравствените придобивки на рибата. Јадењето скуша два до три пати неделно може значително да придонесе за намалување на холестеролот и заштита на срцето.