280
Кога станува збор за здрав начин на живот, важно е да се земе предвид влијанието што нашата исхрана може да го има врз нашето тело. Изборот на појадок е особено важен бидејќи може да даде тон за остатокот од нашиот ден и со текот на времето значително да влијае на нашето целокупно здравје.
Не сите намирници за појадок се создаваат еднакви, особено кога станува збор за нивното влијание врз метаболизмот, вели лекарот д-р Пол Дејдон.
Тој откри три избори за појадок кои треба да ги избегнуваме доколку сакаме побрз метаболизам.
1. Зашеќерени житарки
За почеток, д-р Дејдон предупредува на привлечноста на зашеќерените житарки, особено оние што им се продаваат на децата. „Многу житарки се богати со додадени шеќери и малку влакна и протеини. Јадењето многу шеќер може да доведе до скокови на шеќерот во крвта и нивото на инсулин, што може да доведе до отпорност на инсулин со текот на времето“, изјави тој за SheFinds.
Тој додава дека овој отпор е поврзан со забавен метаболизам и зголемено складирање на маснотии.
2. Преработени пецива
Различни слатки и солени преработени пецива се главен избор за појадок за многумина, но тие нудат мала хранлива вредност. За жал, објаснува д-р Дејдон, овие задоволства се „преполни со рафинирано брашно и шеќер, кои предизвикуваат брзи скокови на шеќерот во крвта проследени со несреќи“. Тој нагласува дека ваквите флуктуации можат негативно да влијаат на нашиот метаболизам.
3. Засладени јогурти
Иако јогуртот може да биде хранлива опција за појадок, лекарот советува да се внимава кога се во прашање засладените сорти. „Многу засладени јогурти содржат многу додаден шеќер. Подобро е да изберете обичен јогурт и да додадете овошје за сладост за да ја избегнете оваа замка“, советува ој. Високо-протеинскиот грчки јогурт е одлична здрава алтернатива.
За поддршка на здрав метаболизам, д-р Дејдон препорачува да се фокусирате на опциите за појадок густи со хранливи материи кои нудат рамнотежа на јаглени хидрати, протеини и здрави масти.
„Опциите како тост и авокадо од цели зрна, овесна каша со јаткасти плодови и бобинки или изматени јајца и зеленчук можат да обезбедат енергија и есенцијални хранливи материи“, заклучил докторот.