Професор по психологија предупредува: Не баш очигледни симптоми кои можеби навестуваат деменција

Деменцијата е болест која предизвикува влошување на мозокот и со текот на времето може да доведе до проблеми со меморијата, однесувањето, па дури и движењето.

Многумина од нас се свесни за добро познатите симптоми на деменција, како што се губење на меморијата, намалена брзина на размислување и тешкотии во извршувањето на секојдневните задачи. Сепак, постојат некои помалку познати знаци кои би можеле да бидат рани показатели за состојбата.

Д-р. Бајрон Крис, професор по психологија на Универзитетот Брунел во Лондон, го истражувал поширокиот спектар на симптоми на деменција.

„Важно е да се обрне внимание на промените во однесувањето, како што се агитација, агресија, промени во расположението, анксиозност, социјално повлекување и промени во однесувањето кои претходно ги немало“, вели Крис.

Тој тврди дека постојат докази дека кај некои луѓе токму овие симптоми би можеле да бидат првите знаци на Алцхајмерова болест.

„Кога овие симптоми се појавуваат заедно со проблемите со меморијата и размислувањето, се чини дека тие сигнализираат најголем ризик од деменција во споредба со проблемите само со меморијата и размислувањето“, забележува тој.

Според Здружението за Алцхајмерова болест, овие симптоми ќе се влошат како што деменцијата напредува. Исто така, деменцијата може да влијае на личноста и навиките на пациентот, што може да предизвика промени во однесувањето.

- Реклама -