17
Замената на шеќерот со мед можеби изгледа како добра идеја, со оглед на бројните предности што медот ги има во однос на обичниот шеќер.
Сепак, пред да се одлучите за оваа замена, важно е да ги земете предвид сите факти.
Придобивките од медот како засладувач
Медот има понизок гликемиски индекс од обичниот шеќер, што значи дека не предизвикува ненадеен скок на нивото на гликоза во крвта. Исто така, тој е богат со корисни својства како што се антиоксидантни и антибактериски својства, како и траги од есенцијални витамини и минерали. Според препораките на Светската здравствена организација, внесот на мед не треба да надминува 10 отсто од вкупните калории од додадениот шеќер во исхраната.
Потенцијални ризици
Иако медот може да има многу придобивки, важно е да бидете свесни за потенцијалните ризици. Прекумерното внесување мед може да доведе до нагло зголемување на нивото на гликоза во крвта, па дури и да придонесе за зголемување на телесната тежина. Исто така, лицата со хипотензија треба да бидат внимателни со внесот на мед, бидејќи се верува дека тој може да го намали крвниот притисок во мали дози, но истовремено може да влијае и негативно на срцето во случај на прекумерно внесување.
Контрола на внесот на мед
Контролирањето на количината на мед што го консумираме е клучно за одржување на здравјето. Препорачаната дневна доза на природен мед е 50 милилитри, но и помали количини можат да бидат ефективни. Дополнително, важно е да се напомене дека луѓето кои се алергични на пчелни производи или имаат хронични заболувања треба да се консултираат со лекар пред да го вклучат медот во нивната исхрана.