Пет заблуди за вегетаријанството | Gostivarpress.mk

“Не е добро затоа што не е здраво”. “Човекот не е создаден да не јаде месо“.  Овие и слични реченици често се поврзуваат со вегетаријанството. Сепак, овој начин на исхрана е и движење кое е поврзано со многу заблуди.

Мит за недостаток на протеини

Една од најчестите заблуди е дека вегетаријанската исхрана има недостаток на протеини. Сепак, постојат многу растителни извори на протеини кои ги обезбедуваат сите есенцијални аминокиселини кои му се потребни на телото. Мешунките, јаткастите плодови, семките, тофуто и другата храна од растително потекло можат да ги задоволат вашите дневни потреби за протеини.

На вегетаријанството му недостасуваат хранливи материи

Вегетаријанската исхрана може да ги обезбеди сите потребни хранливи материи доколку внимателно се планира. Сепак, некои луѓе веруваат дека вегетаријанците автоматски имаат недостаток на железо, витамин Б12, калциум или омега-3 масни киселини. Во реалноста, постојат многу растителни извори на овие хранливи материи, а додатоците во исхраната можат да помогнат во одржувањето на оптималните нивоа.

Заблуда за недостаток на енергија

Погрешно се верува дека вегетаријанците немаат доволно енергија бидејќи не консумираат месо. Сепак, вегетаријанската исхрана, која се заснова на различни овошја, зеленчук, житарки и протеини, може да обезбеди многу енергија. Растителна исхрана дури може да го подобри нивото на енергија и да го одржува стабилен шеќерот во крвта.

Предрасуди за еднолична исхрана

Често се претпоставува дека вегетаријанската исхрана е здодевна и монотона. Во реалноста, вегетаријанците имаат пристап до разновидна храна која доаѓа од различни кујни ширум светот. Креативното комбинирање на овошје, зеленчук, житарки, јаткасти плодови и мешунки може да резултира во вкусни и разновидни оброци.

Митот за недостаток на калциум

Претпоставката дека вегетаријанците не добиваат доволно калциум затоа што не консумираат млечни производи често е неточна. Многу растителна храна, како што се кељ, брокула, бадеми и семки, се богати со калциум. Исто така, се повеќе млека од растително потекло на пазарот се збогатени со калциум.

Извор

- Реклама -