Oриз на медитерански начин

Состојки:

1 чаша (150 мл) ориз

1 главица кромид

1 чешне лук

1 домат

1 конзерва туна

копар

50 г. тврдо сирење

малку грашок

неколку маслинки

рузмарин, сол, вегета

пола кесичка пармезан

маслиново масло.

Подготовка:

Оризот сварете го во солена вода. Додека оризот се вари, насечкајте ги на коцки кромидот, лукчето и доматот, а копарот сечете го на пола за вкусот подобро да се осети.

Крупните парчиња туна иситнете ги со нож.

На масло пржете ги кромидот, лукот, доматот а потоа додадете го грашакот, туната и маслинките, зачинете.

После кратко динстање додајте го копарот и варениот ориз. Тргнете ги од оган, додајте ситно исечкано сирење и пармезан и све добро измешајте.

Прочитајте и:  Се разликува ли оризот одгледан во вселената од тој одгледан на Земјата?
- Реклама -