Ново истражување дава одговор на прашањето како Египќаните ги граделе пирамидите

Пирамидите со векови ги воодушевуваат луѓето. Големата пирамида во Гиза е едно од седумте чуда во светот.
Оваа пирамида е дом на Големата сфинга. Кластерот од 31 пирамида во пустинскиот регион отсекогаш го предизвикувал прашањето: Како античките архитекти ги изградиле овие споменици, со милиони делкани камени блокови со тежина од повеќе тони? Додека археолозите долго време шпекулираа дека древните Египќани користеле вода за да ја носат тежината на блоковите, ново истражување нуди нови одговори за тоа како биле изградени овие пирамиди.
Истражувачите од Универзитетот во Северна Каролина – Вилмингтон користеле радарски сателитски снимки поврзани со геофизички податоци и длабокото јадро на почвата за да ја истражат структурата на подземјето и седиментологијата во долината на Нил, во која се наоѓаат овие пирамиди. Тие успеале да го истражат пејзажот низ времето, гледајќи како тој еволуирал во сува рамнина покриена со песок каква што е денес. Тие откриле присуство на античко, закопано корито на реката што некогаш се протегала покрај 31. пирамида. Наречен гранка Ахрамат, по арапскиот збор за пирамиди, овој воден пат бил гранка на Нил. По овој моќен воден пат веројатно древните градители ги носеле своите камени блокови до местата на пирамидите.
– Никој не беше сигурен за локацијата, обликот, големината или близината на овој мегаводен пат до вистинската локација на пирамидите – вели авторот на истражувањето, професорот Еман Гонеим. Пирамидите во регионот биле изградени пред 3.700 – 4.700 години, додека реката течела. На крајот, гранката на реката била закопана под пустината. Гранката Ахрамат не е единствената древна патека на водите на Нил што ја откриле археолозите.
Откривањето на древните водни патишта ги објаснува локациите на структурите и движењето на античките народи. Ова најново откритие нуди примамлива надеж дека ќе се откријат повеќе структури кои некогаш се наоѓале покрај брегот на древната река.
Извор: Mymodernmet.com

Извор