Научниците укажаа на сериозните последици од недостатокот на омега-3 масни киселини

Очекуваното траење на животот е под влијание на многу различни фактори. Некои, како што се генетиката, болестите и повредите, се надвор од нашата контрола, додека други, како што се исхраната и вежбањето, може да бидат под големо влијание.

Пушењето е познато како една од најлошите навики што можеме да ги избереме за нашето здравје. Не само што е водечка причина за рак на белите дробови во светот, туку може да го зголеми и ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Истражувањата покажаа дека недостатокот на омега-3 масни киселини во исхраната може да го скрати животот повеќе од пушењето.

Пушењето цигари го скратува животот за четири години, додека ниските нивоа на омега-3 масни киселини, кои се наоѓаат главно во масните риби како лососот и скушата, може да го скратат животот за пет години.

Истражувањето, објавено во “American Journal of Clinical Nutrition”, користеше статистички податоци од студијата за срце Фрамингем (FHS), една од најдолготрајните студии во светот.

FHS обезбеди единствен увид во факторите на ризик врз основа на осум основни фактори : возраст, пол, пушење, третман на хипертензија, статус на дијабетес, систолен крвен притисок, вкупен холестерол и HDL холестерол.

„Информациите содржани во концентрациите на црвените крвни зрнца на четири масни киселини беа исто толку корисни како оние содржани во нивоата на липиди, крвниот притисок, пушењето и статусот на дијабетес во предвидувањето на вкупната смртност. Ова зборува за јачината на омега-3 индексот како фактор на ризик и треба да се смета за исто толку важно како и другите утврдени фактори на ризик, можеби уште повеќе“, рече коавторот на студијата д-р Бил Харис, претседател на Институтот за истражување на масни киселини.

Претходниот извештај во 2018 година покажа дека луѓето со висок омега-3 индекс имале 33 отсто помал ризик од рана смрт. Истражувањето исто така посочи дека светскиот внес на омега-3 е поврзан со различен животен век.

„Интересно е да се забележи дека во Јапонија, каде што просечниот индекс на омега-3 е поголем од осум проценти, очекуваниот животен век е околу пет години подолг отколку во САД, каде што просечниот индекс на омега-3 е околу пет проценти“, додаде  водечкиот автор на студијата д-р Мајкл МекБурни од Универзитетот во Гелф во Канада.

Храната богата со омега-3 масни киселини се:

• риба и друга морска храна (особено масна риба како лосос, скуша, туна, харинга и сардина)

• јаткасти плодови и семиња (ленено семе, чиа и ореви)

• растителни масла (ленено масло, масло од соја и масло од репка).

- Реклама -