142
Употребата на растенија и зачини во исхраната може значително да влијае на вкусот на храната, но и да помогне да се внесат различни хранливи материи во организмот. Иако одредени зачини и билки се попопуларни од другите, многумина ќе се согласат дека рузмаринот е на самиот врв на популарноста.
Диететичарите го издвоија ова растение како најдобро за употреба во исхраната на луѓето кои имаат проблеми со висок холестерол. Причината поради која истакнуваат е дека рузмаринот е богат со антиоксиданси. Совршено може да се користи во комбинација со маслиново масло, но и со други намирници кои се дел од медитеранската исхрана.
Диететичарот Џордан Хил истакнува дека „рузмаринот е богат со антиоксиданси кои се борат против воспаленијата и оксидативниот стрес во телото, што на крајот помага да се спречи штетната оксидација на лошиот или ЛДЛ холестеролот“.