Најдобрите видови јаткасти плодови и семки за јадење за метаболичко здравје

Јаткастите плодови и семките за јадење се храна која може значително да влијае на метаболичкото здравје. Богата со есенцијални масни киселини, влакна, протеини, витамини и минерали, оваа храна може да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, да го намали воспалението и да го поддржи здравото ниво на холестерол.

Честото вклучување во исхраната може да помогне да се одржи здрава телесна тежина, да се зголеми нивото на енергија и да се подобри целокупната метаболичка функција, што ги прави вреден додаток на урамнотежена исхрана.

Нутриционистот Варша Катри и лекарот Џејмс Хук открија некои од најдобрите опции:

Бадеми

Бадемите можат многу да го подобрат метаболичкото здравје поради хранливите материи што ги содржат. Тие се богати со здрави мононезаситени масти, кои можат да помогнат да се подобри нивото на холестерол и да се намали ризикот од срцеви заболувања, пишува SheFinds.

Нутриционистот истакнува дека „консумацијата на бадеми може да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта бидејќи нивниот гликемиски индекс е низок. Со тоа се избегнуваат скокови на енергија и падови кои можат да им наштетат на метаболичките процеси. Консумирањето бадеми во текот на денот обезбедува континуирано снабдување со енергија во текот на денот“.

Ореви

Јаткастите плодови обезбедуваат добра количина на протеини и растителни влакна и помагаат во одржување на ситост и стабилизирање на нивото на шеќер во крвта, спречувајќи скокови кои можат да доведат до отпорност на инсулин.

Катри забележува дека оревите имаат „значителни количини на алфа-линоленска киселина (ALA), еден вид омега-3 маснотии. Оваа хранлива состојка е од суштинско значење за метаболичките функции и здравјето на мозокот. Полифенолите, кои се наоѓаат во оревите, имаат и антиинфламаторни ефекти кои се корисни за метаболичката благосостојба“.

Чиа семе

Како и оревите, чиа семето содржи и омега-3 масни киселини, кои имаат антиинфламаторни својства и можат да го подобрат здравјето на срцето и да ги поддржат метаболичките процеси.

„Чиа семето апсорбира вода, па затоа го проширува желудникот и го прави човекот да се чувствува задоволен. Ова е корисно за контрола на апетитот и спречува прејадување. Омега-3 масните киселини, содржани во чиа семето, ги прават антиинфламаторни, а со тоа промовираат севкупен здрав метаболизам “, објаснува нутриционистот.

Ленено семе

Овие ситни семки се полни со влакна кои го помагаат варењето и го стабилизираат нивото на шеќер во крвта, намалувајќи го ризикот од скокови на инсулин. Лененото семе е исто така одличен извор на растителни омега-3 масни киселини, кои имаат антиинфламаторно дејство и можат да го поддржат здравјето на срцето и да ја подобрат стапката на метаболизмот.

Катри објаснува дека лененото семе е „богато со лигнани и омега-3 масни киселини, за кои се вели дека ја подобруваат метаболичката функција. Тие содржат растворливи влакна кои помагаат во регулирањето на шеќерот во крвта и варењето. Така, кога додавате ленено семе во вашите оброци, тие можат да промовираат подобар метаболизам, како и подобрување на целокупното здравје“, известува SheFinds.

Ф’стаци

Ф’стаците се богати со есенцијални витамини и минерали, како што се витамините Б, магнезиум и калиум, кои играат важна улога во производството на енергија и метаболичките процеси.

Хук објаснува дека ф’стаците се „ефикасни во контролата на тежината и подобрување на метаболизмот. Тие содржат здрави масти, влакна и доволно протеини. Можете да ги уживате како ужина или да ги додадете во други оброци“.

Семки од тиква

Семките од тиква содржат есенцијални минерали како што се магнезиум, цинк и железо. Тие се важни за производство на енергија, имунолошка функција и целокупното метаболичко здравје.

„Семките од тиква се здрава опција за луѓето кои се обидуваат да ја контролираат својата тежина. Истражувањата потврдија дека овие семки имаат термогено дејство што го зголемува метаболизмот и ги согорува вишокот калории додека се во мирување. Тие се заситувачки и содржат влакна кои го подобруваат варењето во текот на денот“, заклучува Хук.

- Реклама -