Јајцето е најсвежо ако го ставите во сад и потоне на самото дно, па остане да лежи.
Намирницата која што секогаш ја имаме во ладилникот за брз доручек, е база во рецептите на речиси секој колач и неисцрпна инспирација за Велигденските празници.
Сепак, научниците имаат поделени мислења за нивното добро и штетно дејство на телото.
Со помош на овој трик потребни се неколку секунди да препознаете дали јацето е свежо:
1. Најсвежо јајце
Јајцето е најсвежо кога доколку го ставите во вода веднаш тоне на самото дно и останува да лежи таму.
2. Јајце старо 7 дена
Седум дена отстоеното јајце по ставањето во сад со вода останува на дното, но не на целата површина, еден крај малку излегува.
3. 3 седмици старо јајце
Јајцето чии што рок на траење дошол до се уште прифатливи три недели во садот со вода ја балансира на средината својата тежина и лесно се подига од дното.
4. Старо јајце
Дека е опасно и за јадење и му поминал рокот на траење може да се открие бидејќи тоа веднаш се подига од дното и плива низ површината на водата.