31
Млекото е главен дел од многу диети, обезбедувајќи основни хранливи материи како што се калциум и протеини. Сепак, со порастот на нетолеранцијата на лактоза и преференциите во исхраната, алтернативите на млеко од растително потекло, како што се бадемовото и млекото од соја, стануваат сè попопуларни. Иако овие опции од растително потекло може да обезбедат здравствени придобивки, некои видови, особено оние со додадени шеќери или нездрави масти, можат да придонесат за акумулација на маснотии во стомакот.
Докторот Ралф Валдо предупреди на два вида млеко што треба да ги избегнуваме ако сакаме да ги намалиме мастите од стомакот: оризово млеко и млеко од соја.
Оризовото млеко природно е богато со јаглени хидрати, а многу сорти купени во продавница содржат додадени шеќери. Високиот гликемиски индекс на оризовото млеко може да предизвика скокови во нивото на шеќер во крвта, што доведува до зголемено складирање на маснотии, особено во пределот на стомакот.
Млекото од соја е уште една популарна опција од растително потекло, но содржи соединенија кои можат да ја нарушат хормоналната рамнотежа кај некои луѓе.
„Оризовото млеко е богато со шеќери, често содржи над 10 грама на 240 милилитри. Овој скок на шеќерот во крвта промовира складирање на маснотии во пределот на стомакот. Млекото од соја содржи соединенија наречени изофлавони, кои можат да ги нарушат хормоните и да промовираат акумулација на маснотии околу половината“, изјави докторот за SheFinds.
Двете опции можат да бидат дел од урамнотежена исхрана, но прекумерната потрошувачка, особено на засладените сорти, може да придонесе за маснотии на стомакот.
Така, за оние кои бараат поздрави алтернативи, постојат подобри опции. Д-р. Валдо особено препорачува бадемово или кокосово млеко без додаден шеќер.
„Подобри опции се незасладените верзии на овие млека. Бадемовото млеко обезбедува здрави масти кои го задоволуваат гладот, а кокосовото млеко содржи триглицериди кои можат да го поттикнат метаболизмот. За губење на тежината, изберете незасладени сорти и гледајте ја големината на порциите. Овие опции обезбедуваат хранливи материи без нездравите ефекти на другите млека од растително потекло“, заклучи докторот.