119
Подготовката на зимската храна е во полн ек, а повеќето домаќинки традиционално се одлучуваат да направат домашен ајвар. Без разлика дали е направен од мелена, сечкана, печена пиперка, со додаток на сини домати, зачинета или не, ајварот е специјалитет во кој повеќето балкански семејства ќе уживаат во наредниот период.
Иако има доста работа за да се направи и покрај тоа што одзема време, неговото производство се поскапо, нема ништо подобро од тоа кога членовите на семејството ќе отворат тегла домашен ајвар и ќе уживаат во уникатниот вкус на печените пиперки кои се пржени со лук, масло и оцет. Некои додаваат модар патлиџан, додека вистинскиот ајвар се прави од 100% пиперка.
Зборот ајвар потекнува од турскиот збор „havyar“ што значи „растителна срна или кавијар“. По самиот изглед на овој сос може да се забележи дека наликува на кавијар, па порано беше уште еден збор за ова локално балканско јадење.
Бидејќи оригиналниот и најчесто приготвен ајвар се прави само од зеленчук и малку масло, тој нема многу калории. Содржи протеини, јаглени хидрати и масти. 100 грама од оваа храна има во просек од 80 до 130 калории, во зависност од рецептот по кој се произведува. Ајварот не е опасен за дебелеење, под услов да се консумира умерено. Умереното консумирање се однесува на повремен прилог со печење или како додаток на било кои јадења, или поедноставно како намаз.
Просечна хранлива вредност во 100 грама производ:
Масти 11,91гр
Заситени масни киселини <1,3 гр
Протеини <1,43 g
Јаглехидрати 12,2 g
Сол <1,76 гр
Шеќери 4,4 гр
Ајварот е богат со витамин Ц кој го има во пиперките и го подобрува имунитетот и целокупното функционирање на организмот. Богат е и со витамин А, кој го има во доматите. Модар патлиџан ја обезбедува потребната количина на витамин Б2 и фолна киселина. Ајварот содржи и корисна количина на влакна. Често го сакаат оние кои не сакаат зеленчук и салати, па ги компензира витамините.