Како постепено да се „симнете“ од шеќер? 9 трикови кои ќе ви помогнат да го намалите ризикот од многу болести

Со текот на времето, премногу шеќер може да го направи нашето тело отпорно на инсулин, што значи дека хормоните нема добро да ја завршат својата работа. Шеќерот може да го забрза процесот на стареење на кожата со оштетување на колагенот и еластинот кои помагаат да се одржи кожата мазна и цврста. Меѓутоа, бидејќи создава зависност, шеќерот не е лесно да се исфрли од исхраната.

Следниве се неколку едноставни совети и трикови кои ќе ви помогнат постепено да ја намалите количината на шеќер во вашата исхрана, без драстични промени во навиките.

Препознајте ги скриените шеќери

Прочитајте ги етикетите на производите што ги купувате. Шеќерот оди под различни имиња како што се фруктоза, сахароза, гликоза и пченкарен сируп. Важно е да бидете свесни за неговото присуство во вашиот живот.

Сами исцедете ги соковите, а најздрави се оние од зеленчук

Избегнувајте засладени сокови и газирани пијалоци

Наместо сокови и газирани сокови, изберете вода, чај или вода со сок од лимон или портокал. Засладете со една лажичка мед, тоа е многу подобра опција од индустриските сокови.

Користете природни засладувачи

Наместо рафиниран шеќер, изберете природни засладувачи како мед, јаворов сируп или стевиа.

Прочитајте и:  Знаци што телото ги праќа ако се внесува премногу додаден шеќер

Изберете здрава ужина

Наместо слатки, јадете овошје, јаткасти плодови, јогурт без додаден шеќер или темно чоколадо.

Подгответе ги сопствените оброци

Обидете се да готвите што почесто, а тоа важи и за подготовка на деликатеси. Така, имате целосна контрола врз количината на шеќер во вашата чинија.

Избегнувајте преработена храна

Преработената храна често содржи големи количини на скриен шеќер. Тие вклучуваат кечап, готови преливи за салата, леб и колачи, готови оброци, конзервирана храна, протеински шипки, гранола, пијалоци „без шеќер“… Наместо тоа, изберете храна која е најблиску до нивната оригинална форма.

Постепено намалувајте ја количината на шеќер

Постепено намалувајте ја количината на шеќер во кафето, чајот и слатките рецепти за да ви помогнат да се прилагодите.

Зголемете го внесот на храна богата со растителни влакна

Храната богата со растителни влакна, како што се зеленчукот, овошјето и цели зрна помагаат во регулирањето на шеќерот во крвта.

Резервирајте слатки само за специјални прилики

Резервирајте задоволства кои содржат рафиниран шеќер само за посебни прилики. Во никој случај не треба да ги земате секојдневно.

- Реклама -