Како да престанете со бесцелното „скролање“ по социјалните мрежи?

Онлајн-светот навистина не е совршен, но е дефинитивно магичен и лесно може да се најдете во ситуација да изгубите контрола. Прочитајте како да се заштитите од doomscrolling.Хо вели дека нејзиниот проект ја научил за тоа зошто луѓето неконтролирано  лизгаат по екраните и како можат да запрат.
„Она што ви го прави „doomscrolling“ всушност ви ја одзема енергијата што во иднина ви е потребна за навистина да се фокусирате на важните нешта и подобро да се грижите за себе“, изјавила таа за „Scientific American“.
Чинот на бескрајно лизгање по екранот и гледање вознемирувачки информации може да влијае на вашето ментално здравје, да ги зајакне негативните мисли или да предизвика чувство на беспомошност. За среќа, постојат многу начини да се запре циклусот.

Извор