Илјадници години се дел од исхраната: Зошто УРМИТЕ се толку здрави?

Иако нивното точно место на потекло не е познато поради долгото одгледување, тие најверојатно потекнуваат од регионот кој се протега помеѓу Египет и Месопотамија. Тие се во човечката исхрана илјадници години, а и денес се многу популарни поради бројните здравствени придобивки што ги даваат. Зошто урмите треба да бидат на вашето дневно мени? Тие се многу хранливи Урмите имаат одличен нутритивен профил. Бидејќи се сушени, нивната калорична содржина е поголема од повеќето свежо овошје. Најголем дел од калориите во урмите доаѓаат од јаглехидратите. Остатокот е од многу мала количина на протеини. И покрај калориите, урмите содржат и некои важни витамини и минерали покрај значително количество влакна. Висока содржина на влакна Внесувањето доволно влакна е важно за целокупното здравје. Влакната во урмите можат да бидат корисни за контрола на шеќерот во крвта. Влакната го забавуваат варењето и можат да помогнат да се спречи превисокото зголемување на шеќерот во крвта после оброк. Поради оваа причина, урмите имаат низок гликемиски индекс (ГИ), кој мери колку брзо ви се зголемува шеќерот во крвта по консумирање одредена храна, пишува Healthline. Богати со антиоксиданси Урмите даваат различни антиоксиданси кои имаат бројни здравствени придобивки. Антиоксидансите ги штитат вашите клетки од слободните радикали, кои се нестабилни молекули кои можат да предизвикаат штетни реакции во вашето тело и да доведат до разни болести. Во споредба со слично овошје, како што се смокви и сливи, урмите имаат најголема содржина на антиоксиданси. Природен засладувач Урмите се извор на фруктоза, која е природен вид шеќер што се наоѓа во овошјето. Поради оваа причина, урмите се многу слатки. Тие прават одлична здрава замена за белиот шеќер во рецептите поради хранливите материи, влакната и антиоксидансите што ги обезбедуваат. Важно е да се напомене дека иако урмите се богати со растителни влакна и хранливи материи, тие сепак се доста калорични и најдобро се консумираат умерено.
Извор