Добитник на 40 милиони долари на лото целата добивка ја донирал, причината е потресна


Кога дознал дека на лотарија освоил 40 милиони американски долари, што е околу 37 милиони евра, воопшто не се возбудил.

Добитникот на лото Том Крист се откажа од своите 40 милиони долари освоени на канадската лотарија.

За CBC News, овој долгогодишен директор на електрична компанија во Канада изјави: „Имав среќа да работам за компанијата 44 години. Во текот на мојата кариера заработив доволно пари за да се грижам за себе и за моите деца. Затоа не ми требаат освоените пари на лотарија“.

Наместо да ги земе освоените пари, тој решил да донира милиони во добротворни цели.

Но, позадината на таквата одлука е потресна, пренесува германски MSN.com.

Неколку месеци пред да освои пари на лотарија, Том Крист доживеа тежок судбински удар, неговата сопруга почина од рак на белите дробови.

Ова, како што објасни, е и причината поради која ги донирал големите добивки од лотарија на добротворна организација која се грижи за децата на кои им е потребен посебен третман за рак.

- Реклама -