Во денешно време речиси и да не постои жена, која нема проблем со несаканиот целулит.Сепак, интересно е сознанието дека определените видови на храна треба да се консумираат одделно ( без да се мешаат) па на тој начин помагаат за слабеење и отстранувањето на целулитот.
Храната се дели на три главни групи: компатибилни, некомпатибилни и неутрални.
1 група – компатибилни
месо – сите видови птици, дивеч, риба, школки, сирење, јајца, сирење, млеко.
овошје: јаболка, цреши, капини, малини, кајсии, рибизли, грозје, лимони, грејпфрут, портокали, круши, сливи, ананас, мандарини, праски, лубеници и дињи.
За салати: јаболков оцет, лимони и масло, сок од портокал .
Алкохол: сув пелин, суви бели и црвени вина.
2 група – неутрални
Ореви: сите видови освен кикирики.
Масти: масло, жолчки, маслиново масло, павлака, масло.
Зеленчук: спанаќ, кромид, печурки, целер, тиквички, карфиол, моркови, зелка, зелје, боранија, домати и други.
Семе: сусам и масло од тиква, сончогледово масло.
Трици: житни ‘ркулци, житни или овесни трици.
Замена за шеќер: мед, суво грозје или сируп од нив.
Алкохол: вотка, ракија, џин, виски.
3 група – некомпатибилни
Житни култури: овесни снегулки, брашно, црн леб, пченка кернели, ориз, ‘рж, пченица.
Слатко овошје: грозје, слатки круши, многу слатко грозје, урми, смокви, зелени банани.
Зеленчук: само компири.
Млеко: свежо и кисело во ограничени количини.
Зачини за салата: свеж сок од домати со масло и зачини, маслиново масло или масло, слатка или кисела павлака.
Шеќер: мед, но во ограничени количини.
Алкохол: кефир, пиво.
Неутралната храна од 2-ра група може да се меша како со храната од 1-ва, така и со оние од 3-та група. Се препорачува храната од 1-ва и од 3-та група да не се мешаат. Овој тип на исхрана во секојдневното јадење има голема веројатност да помогне за губење на телесната тежина, да се отстрани целулитот и да ги задржите трајно добиените резултати. Во комбинација со соодветни вежби и масажа, овој вид исхрана засекогаш ќе ве спаси од целулитот.