Мохито торта

Љубителите на десерти тешко дека ќе ѝ одолеат на мохито тортата која поради лимонот е совршен избор за пролетните и летните денови.

Состојки:

За пандишпан: 4 јајца, 200г шеќер, 120г брашно, 1 кесичка ванилин шеќер, 1/2 кесичка прашок за пециво
изрендана кора од зелен лимон

За фил: 500г свежо сирење, 500мл шлаг, кора и сок од 1 зелен лимон, 5-6 лажици шеќер, 1 ванилин шеќер

Плус: 2 лажици вода, 2 лажици бел рум

mojito

Подготовка:

Посебно изматете ги белките во цврст снег, посебно жолчките со шеќер и ванилин шеќер со постепено додавање вода.

Потоа додајте го брашното, прашокот за пециво и кората од зелениот лимон и лесно измешајте во снегот од белките.

Прочитајте и:  Колку јајца можете да јадете на ден ако имате висок холестерол?

Рерната загрејте ја на 180 степени. Ставете ја подготвената смеса во калап врз хартија за печење. Печете околу десетина минути и оставете да се олади. Оладениот пандишпан исечете го на пола, напрскајте со сок од зелен лимон и рум.

Свежото сирење испасирајте го додека не стане како крем, додајте шеќер, ванилин шеќер, сок и кората од зелениот лимон и шлаг крем. Нанесете ја смесата на првата кора, прекријте со другата и украсете со кришки зелен лимон и ливчиња ментол.

Добар апетит!

- Реклама -