Зошто портокалите и мандарините се продаваат во црвени мрежи?

реклама

Дали забележавте дека портокалите речиси секогаш се продаваат во црвени мрежести кеси – никогаш жолти, сини или зелени?
Излегува дека тоа е подла тактика што ја користат продавниците за храна – црвените мрежести кеси всушност прават портокалите да изгледаат повеќе „портокалово“ и затоа повеќе примамливи.
реклама
Црвената боја наспроти кората од портокал создава илузија што прави боите да изгледаат поинтензивни, охрабрувајќи ги клиентите да ги купат.
Трикот работи и на други цитрусни овошја со портокалова боја, како што се мандарини и грејпфрут. Производителите на цитруси и продавниците за храна дури прават нешто слично за лимоните, кои обично се продаваат во жолти или зелени кеси за да изгледаат пожолти. Кога лимонот би бил во црвена мрежеста торба, всушност би изгледал портокалово.
реклама
Тактики што ги користат продавниците за храна
Супермаркетите имаат стратегии за да нè поттикнат да купуваме повеќе стоки или да ги направиме работите да изгледаат поатрактивни. Црвените мрежести кеси се само еден пример.
реклама
Еден пример е пекарата со неодолив мирис пред продавницата и позиционирањето на млекото сè до задниот дел. Затоа погрижете се да ја донесете вашата листа за да останете на вистинскиот пат.
Како да препознаете сочен портокал?
Ако се прашувате како да изберете сочен портокал полн со сок, еден начин е да го земете и да го проверите – колку е потежок за неговата големина, толку посочен ќе биде портокалот. Оние кои изгледаат премногу лесни може да бидат суви. Цврста, интензивно обоена портокалова, исто така, може да биде добар избор и избегнувајте меки плодови или оние со видливи оштетувања.
реклама

Извор