реклама
Кога барате моќна состојка која зрачи со силна арома и содржи неверојатна свежина, ѓумбирот е број еден. Свежиот ѓумбир е моќна состојка која може да трансформира супи, маринади, колачиња или скромна шолја чај. Отстранувањето на сувата, правлива кожа може да биде најтешкиот дел од користењето на ѓумбирот, и иако не мора нужно да го правите тоа, еве неколку начини како да го направите тоа ефикасно.
Зошто не треба да го лупите ѓумбирот со нож?
реклама
Можете внимателно да излупите многу работи со нож, па зошто да не и ѓумбир? Ѓумбирот претставува два предизвици за ножот: тој е заоблен и круглест, а кожата е неверојатно тенка и мазна. Користењето на нож за лупење ѓумбир неизбежно ќе резултира со отсекување на премногу вредно месо заедно со кожата. Повеќето лупачи за ѓумбир се премногу широки за да ја сместат заобленоста на ѓумбирот, а аголот на сечилото може да пресече премногу длабоко, што резултира со губење на неговите важни својства, пишува Life Hacker.
Размислете како ќе го користите ѓумбирот
реклама
Како планирате да користите ѓумбир може да ви помогне да одлучите кој метод е најдобар за одредена ситуација. Рендањето ѓумбир е најдобро кога сакате да го подготвите во смеса, да речеме за колачи. Овие минијатурни парчиња се идеални за печење, сосови или маринади. Мелен ѓумбир или стапчиња од ѓумбир може да бидат најдобри за помфрит, супи или ќофтиња. Размислете дали го користите коренот од ѓумбир на вистински начин. Дали го засладувате или сечете тенки парчиња од коренот со мандолина? Потоа можете да размислите за лупење на корените на таков начин што ќе ја зачувате нивната природна форма.
Користете лажица
реклама
Овој метод е најпопуларен, веројатно затоа што не е премногу тежок и речиси секој има лажица при рака, дури и во студентската соба. Користете метална лажица. Најдобри за оваа намена се малите лажици, за подвижност околу испакнатините од ѓумбир, а имаат тенок раб за полесно подигнување на кожата.
Држете го ѓумбирот цврсто во вашата недоминантна рака. Со другата рака употребете силен притисок за да го изгребете ѓумбирот. Можеби ќе бидат потребни неколку обиди за да ја зграпчите кожата, но штом ќе го направите, лесно е да продолжите. Можете да стружете кон себе или подалеку од вас, навистина не е важно.
Внимавајте да не исечете парчиња ѓумбир со лажицата. Брзањето со овој процес само ќе го оштети ароматичното стебло, затоа одвојте време.
Рибен нож
Рибниот нож е одлична кујнска алатка за сечење ѓумбир бидејќи има мали сечила кои прават плитки парчиња, само отстранувајќи го тенкиот слој на цитрус исполнет со масло. Ако ви треба повеќе или помалку сила, прилагодете го притисокот. Повторете го ова, често проверувајќи за да го заобиколите целото стебло. Некои области ќе бидат премногу затегнати, па можете да ги скршите или со ноктот да ја изгребете кожата од тие ситни парчиња ѓумбир. Само изрендајте сè.
Како што споменавме, кожата од ѓумбир е навистина многу тенка. Ситните рендани парчиња нема ни да се почувствуваат на вашето непце. Ренданиот ѓумбир е вкусен како ароматична основа за сосови и маринади. На овој начин можете да го користите и за теста и глазура.
Користете крпа за садови
Користете крпа за садови за да ја истриете кожата на ѓумбирот. Притиснете и исчистете. Со рабовите ќе можете да се движите по кривините на стеблото и да го задржите правецот на прекрасната заобленост на растението. Значи, овој метод бара од време на време да ја плакнете крпата. Користете го овој метод на пилинг кога изгледот е на прво место, како на пример кога правите дехидриран чипс од ѓумбир за украсување на коктели или предјадења.
реклама