Сечете месо и зеленчук на иста даска – За да спречите расипување на храната секогаш користете различна даска за месо и зеленчук/овошје. За полесно да запаметите која даска е за која намена ви предлагаме користење на даски во различна боја
Даската ви се лизга додека ја користите – Заштитете ги прстите и скратете го времето за работа со тоа што ќе поставите влажна крпа под даската
Ја миете во машина за садови – Без разлика дали е дрвена или пластична, даската за сечење се мие на рака. Пролонгиран престој во топла вода ќе ја уништи даската, ќе предизвика искривување и пукнатини
Чувате стара даска за сечење – Кога на даската ќе се појават пукнатини и вдлабнатини кои тешко се мијат и во кои е можно да има остатоци од храна, време е за нова даска
Користите стаклена или мермерна даска – Овие даски се исклучиво декоративни. Нивната површина ќе ви ги истапи ножевите и затоа не се практични за секојдневно користење.
Ви текнува со зејтинот?