Д-р. Керолајн Андерсон е посветена на истражување на 2000-години стара источно-индиска традиција, која, според неа, е непогрешливо оружје во борбата против ракот. Традицијата се темели на конзумација на три лесно достапни зачини – куркума, маслиново масло и бибер.
Покрај аргументите на Д-р. Андерсон, резултатите се потврдени и од низа истражувања спроведени од научници од западните земји.
Имено, секојдневното конзумирање на овие три намирници речиси 100-процентно ви гарантира дека нема да заболите од рак и дека ќе можете да живеете без страв од болеста.
Рецептот е да ги помешате намирниците во една изедначена смеса. Помешајте четвртина лажица куркума со пола лажиче маслиново масло, а на тоа додајте малку мелен бибер, колку што можете да фатите со прстите. Сето тоа треба добро да се измеша, а добиената смеса можете да ја користите како додаток во салати или јадења, а можете и да ја конзумирате самостојно. Ако ја користите како додаток во термички третирани јадења, трудете се да ја додадете на крајот на готвењето, за да не се превари и да го изгуби ефектот. Ако ја конзумирате самостојно, можете да ја заблажите со малку вода. Конзумирајте ја смесата секојдневно и што почесто.
„Се е до куркумата – зачин во вид на жолт прав. Нејзините антивоспалителни способности се неверојатно моќни. Не постои ниту една друга природна состојка што е поефикасна во заштитата од воспаленија од куркумата“, тврди Д-р. Андерсон. Истото тврдење го поткрепуваат и неколку истражувањата во кои се покажа дека куркумата спречува рак на дебелото црево, простатата, мозокот и дојките.