Д-р Светлана Станишиќ, професорка по физичка хемија, ги открива најчестите грешки кои луѓето ги прават во исхраната за време на постот, а кои лошо се одразуваат на здравјето.
Православните верници го започнаа Божиќниот пост кој ќе трае точно 40 дена. Тоа подразбира откажување од одредена храна, но многумина го сфаќаат како диета или гладување. Д-р Светлана Станишиќ истакна дека секој треба да се потруди повеќе да консумира храна од растителна основа. Како што објасни таа, постојат три грешки кои луѓето најчесто ги практикуваат, а кои лошо се одразуваат на здравјето.
„Кога има период на пост, луѓето уште од почетокот на цивилизацијата сфатиле дека треба одвреме-навреме да го прочистуваат телото. Тоа го сфатиле гледајќи ја природата, бидејќи заклучиле дека храната на некој начин го загадува телото, особено храната од животинско потекло. Така произлегоа препораките да го вклучиме постот и да се откажеме од некои телесни задоволства и од вишокот храна. Некои кога ќе почнат да постат не разбираат која е суштината на постот.
Тоа е умереност, скромност и развивање на некои карактеристики, односно практикување милост, добрина, разбирање, попустливост. Тоа не се однесува само на храната, туку кога зборуваме за храна, намалувањето на внесот на енергија е добро“, вели д-р Станишиќ и предупреди на грешки кои често се случуваат.
„Можеме да постиме со јадење бел леб и маргарин, но тоа не е добар начин да бидеме здрави. Кога станува збор за христијанскиот пост, односно јадење повеќе риба, протеини, семки, мешунки, луѓето се подготвуваат со прејадување и дека треба да не работи.
Повеќе треба да се внимава што ќе воведеме после постот, за да не се оптоварува дигестивниот тракт. Луѓето кои ја почитуваат суштината на постот, внимавајте после постот да не ја надополнувате храната“, рече докторката.
Трите најважни совети
“Не треба да претерувате со внесот на риба поради внесот на жива. Протеините можеме да ги користиме преку грав, јаткасти плодови или некоја друга храна. Второ, тоа што се препорачува да се пости на вода во среда и петок е одличен. Има се покажало дека позитивно влијае на долговечноста.
Денес тоа е докажано преку научни истражувања. Ако се користи риба, најдобро е да не се користи од пржење, бидејќи така се неутрализира внесот на добри масти. Ако сакаме да имаме позитивни ефекти од постот, треба да се придржуваме до овие работи. Треба да избегнуваме голема количина бел леб, пецива, маргарин, посни колачи“, рече докторката и додаде:
„Мосната храна може да се зема во прекумерна количина и обично луѓето кои постат претеруваат со внесот на јаглехидрати. Постојат различни видови на посни производи кои лесно можат да не здебелат. За зголемување на телесната тежина не е важно само колку калории внесуваме, но и каков е квалитетот на храната, што брзо го подига инсулинот.
Грицкањето во текот на денот го оневозможува слабеењето. Суштината на постот е да се откажете од храната и да се однесувате умерено и да чувствувате глад од време на време. Не е нормално да го поминувате целиот ден постојано исполнети“, објасни д-р Станишиќ.