Рецепт за леб со маслинки

Доколку го подготвувате овој леб за четири лица, потребни ви се следниве состојки:

250 г. брашно

прашок за пециво

4 јајца

2 дл. масло ( по можност од кикирики)

1 дл. суво, бело вино

200 г. зелени маслинки без семки

200 г. шунка

160 г. рендан тврд кашкавал

малку лимонов сок

сол

бибер

Подготовка:

Во чинија, промешајте ги брашното и прашокот за пециво, направете вдлабнатина во средината, додадете го јајцето и добро промешајте со дрвена лажица.

Потоа сипете масло, промешајте, додадете бело вино и сок од лимон, умерено посолете и побиберете и продолжете со мешање додека смесата не стана глатка и хомогена.

Измијте ги зелените маслинки под студена вода, исцедете ги и пресечете ги на половина, по должина.

Исецкајте шунка на коцки, па заедно со маслинките и ренданиот кашкавал додадете во тестото и добро промешајте.

Сипете во подмачкана тепсија и печете во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 60 минути.

 

- Реклама -