Home Трачарка Нова студија тврди дека една од најинтересните карактеристики од серијата „Ѕвездени патеки“ – е можна

Нова студија тврди дека една од најинтересните карактеристики од серијата „Ѕвездени патеки“ – е можна

0
Нова студија тврди дека една од најинтересните карактеристики од серијата „Ѕвездени патеки“ – е можна

Секој кој некогаш ја гледал популарната серија „Ѕвездени патеки“ знае што е „warp drive“. Сепак, за оние кои не знаат, да речеме дека тоа е хипотетички уред кој ги движи вселенските летала низ вселената со свиткување на спрегата простор-време.
Сепак, иако во серијата, ваквото возење им овозможува на ликовите да патуваат долги растојанија за неколку секунди и на тој начин да се движат низ познатиот и непознатиот универзум, во реалноста таков погон всушност не постои.
А, што ако може да се направи?
Докторот по физика и виш научник по применета физика Џаред Фукс, од Универзитетот во Алабама, се занимава токму со тоа. Во својот труд објавен во списанието Classical and Quantum Gravity, Фукс тврди дека е возможен „вообразен погон“.
Оваа студија го менува разговорот за воп дисковите. Со демонстрирање на првиот модел од ваков вид, покажавме дека „warp-дисковите“ не треба да се сметаат за научна фантастика, вели Фукс.
Во својата работа, Фукс ја проширува идејата за „ворп меур“ што ќе им овозможи на патниците да ги избегнат ефектите на промените во простор-времето и гравитационите сили околу нив. За разлика од „warp drive“ од серијата, кој не ги почитува познатите правила на физиката, „warp bubble“ сè уште работи во границите на познатата физика. Ова, додава Фукс, би овозможило „погон на подлуминално искривување со постојана брзина“. Едноставно кажано, брзината со која некој би се движел во тој „искривен меур“ би се приближила до брзината на светлината, но не ја надминува, што би го поништило нашето сегашно разбирање за теоријата на релативност на Ајнштајн.
Фукс и неговите колеги кои работеа на овој труд, исто така, тврдат дека нивниот модел ќе реши уште еден очигледен проблем – потребата од „егзотична (негативна) материја“ за која долго се веруваше дека е потребна за да се реализира таков погон.
„Иако таквиот дизајн сè уште би барал значително количество енергија, тој покажува дека ефектот на искривување може да се постигне без егзотични форми на материја“, додва коавторот и постар научник по применета физика, Кристофер Хелмерих.
Но, пред да започнете да ги пакувате куферите за патување на другата страна на универзумот, треба да имате на ум дека ова дело е сè уште само теорија и ќе треба долго време да се докаже. Дури и ако се покажае остварливо, ќе помине многу време пред идејата за меѓуѕвездено патување да стане реалност.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here