(Видео) Привршуваат преговорите меѓу ВМРО-ДПМНЕ и „Вреди“: Владата ќе има три министерства повеќе од сегашното

Извесно е дека Африм Гаши ќе биде говорник на иднината и дека ВМРО-ДПМНЕ ќе добие клучни министерства од областа на надворешната политика, безбедноста и финансиите.

Она што е познато е дека двете политички групи, освен министерски ресори, се договорија и за реструктуирање на неколку министерства.

Освен распределбата на функциите во првиот ешалон, една од клучните точки за која се договорија двете политички групи е и реструктуирањето на министерствата и институциите, што беше дел од изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ.

Во „Платформа 1198“ пишува дека „за подобрување на ефикасноста и функционалноста на работата на органите на државната управа се предлага реорганизација на поголем број одделенија“. Станува збор за Министерството за економија и труд, кое ќе ги опфати пазарот на труд, привлекување инвестиции, претприемништво, потоа Министерството за енергетика, рударство и минерални суровини, кое ќе биде издлабено од постојниот Сектор за економија. Наместо постојниот Сектор за труд и социјала, ќе има Министерство за социјална политика дополнето со демографија и млади. Ќе се формира и Министерство за спорт, а заедно со туризмот ќе се прошири и Министерството за култура. Планирано е и ново министерство за дигитална трансформација.

Според извори на 360 Degree, коалицискиот договор вклучува и промовирање на статусот на постоечкиот Секретаријат за европски прашања до Министерството за европски прашања.

ЗНАМ на Максим Дмитриевски и да не влезе во Владата, во ВМРО-ДПМНЕ и „Влен“ наводно можат да стигнат до двотретинското мнозинство од пратениците на СДСМ што се бара за промена на законот за организација и функција на органите на државната управа на поддршка. Доколку идната влада обезбеди најмалку 80 делегати за овие измени, тоа ќе значи дека новата влада ќе има 19 министерства наспроти сегашните 16. Понатаму, се очекува да бидат избрани голем број министри без ресор, а не само оние кои потоа ќе бидат унапредени на функцијата вицепремиер.

Раководството на алијансата „Вреди“ е на разговори со ВМРО-ДПМНЕ

Како што е познато, договорот за распределба на функциите од првиот ешалон предвидува „Вален“ да го добие претседателството во Собранието. Африм Гаши, лидер на Алтернатива, речиси сигурно ќе ја преземе таа функција. Неговата партија доби и ново министерство за европски прашања.

Демократското движење на Изет Маџити ќе го добие Министерството за односи меѓу заедниците, сега наречено Министерство за политички поредок и односи меѓу заедниците, а кадарот кој раководи со овој ресор се очекува да биде вицепремиер. На партијата на Изет Маџити оди и Министерството за животна средина.

Беса, третата партија во ВЛЕН, има два одделенија – новото Министерство за социјална политика, демографија и млади и реформираното Министерство за економија и труд. Од друга страна, крилото на Арбен Таравари во албанската коалиција ќе го добие Министерството за здравство кое го држеше коалицијата пред и по расколот во партијата.

Раководството на ВМРО-ДПМНЕ во преговори со алијансата „Вреди“

Според познатите информации, некои клучни ресори, главно поврзани со надворешната политика, безбедноста и финансиите, одат кај ВМРО-ДПМНЕ, лидерот на победничката коалиција на парламентарните избори. Станува збор за министерствата за внатрешни работи, за финансии, за надворешни работи, за одбрана, за правда… Партијата на Ристијн Мицкоски ќе ги добие и министерствата за транспорт и врски, образование, земјоделство, Трансформирана култура и туризам и нови министерства. Министерство за енергетика, дигитална трансформација и спорт. Сепак, што точно останува за ВМРО-ДПМНЕ ќе зависи од исходот од преговорите на Максим Дмитриевски со ЗНАМ. Има контакти меѓу двете страни, но исходот се уште е неизвесен.

Дури и да се финализира распределбата на одделенијата, сепак ќе се преговара за кадровски решенија. Освен имињата на идниот премиер Христијан Микоски и идниот претседател на Собранието Африм Гаши, засега финализирана се смета само номинацијата на Гордана Дмитриевска Кочоска за министер за финансии.

Извор