(Видео) Германија за Преспа: Важно е да не се остави сомнеж дека новата влада ги почитува обврзувачките договори и е доверлив партнер

Во интервјуто за „360 степени“, во првиот јавен настап по завршувањето на двојните претседателски и парламентарни избори, германскиот амбасадор објаснува што очекува Берлин од новиот претседател и идната влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

„Договорот од Преспа е обврзувачки според меѓународното право, а Северна Македонија е обврзана со него“, вели Петра Дрекслер дека договорите обврзувачки во согласност со меѓународното право ќе бидат почитувани од идната влада“.

360°: Неодамна завршените избори донесоа тектонска промена во политичкиот пејзаж во Северна Македонија. Дали ова донесе некаква промена во односот на Германија кон земјата?

Петра Дрекслер: „Прво, нашите две земји се поврзани со безбедно партнерство: како сојузници на НАТО сме тесно поврзани, потоа преку врските на нашите економии, преку блиски размени на сите нивоа во нашите општества, на пример, и преку нашите парламенти Се разбира, сакаме да имаме блиска соработка со идната влада на Северна Македонија, која допрва треба да се формира, доколку идната влада има јасна стратешка визија во земјата веродостојно на патот на ЕУ напред, верувам дека можете да сметате на Германија да продолжи да ја поддржува вашата земја.

Петра Дрекслер, амбасадорка на СР Германија, во интервју за „360 Степени“

360°: Првата пречка во продолжувањето на преговорите за спојување се уставните амандмани. На изборите победи опцијата која прогласи дека нема да има уставна промена под овие услови. Што мислите, колку неуспехот на ЕУ да го реши проблемот со името и неуспехот на земјата да иницира пристапни преговори придонесоа за создавање ваква атмосфера во општеството?

Петра Дрекслер: „Мислам дека ние во Германија знаеме за големите напори што веќе ги има направено Северна Македонија во процесот на пристапување во ЕУ и да, можам да разберам дека искуствата од овој процес подоцна ќе влијаат на општеството кога сомнежот ќе премине во оставка Има помала доверба во ефикасноста на политичкото дејствување низ државата „Оние кои во иднина ќе сносат политичка одговорност за државата ќе треба тактично и енергично да ги преточат во дела.

Дрекслер смета дека преговарачката рамка дава најдобра гаранција за македонскиот идентитет.

360°: ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе бара измени на условите и гаранциите дека нема да има опструкции околу идентитетските прашања при преговорите за членство за поддршка на уставните амандмани. Дали е можно да се добие вакво нешто?

Петра Дрекслер: „Мислам дека од германска страна доследно покажувавме колку го цениме македонскиот идентитет, македонската култура и македонскиот јазик. Бундестагот уште еднаш го истакна тоа со резолуција минатата година. Македонскиот јазик доби особено значење и надвор од нејзините граници – Северна Македонија е членка на сите земји-членки на ЕУ во рамките на преговорите за пристапни преговори со ЕУ „Оваа преговарачка рамка е воспоставена и опфаќа имплементација на уставни измени. “

360°: Значи, дали мислите дека ова е малку веројатно да помине во ЕУ?

Петра Дрекслер: „Мислам дека сегашната рамка за преговори веќе ги дава најдобрите гаранции.

360°: Новата претседателка Гордана Силјановска-Давкова и партијата што најверојатно ќе ја предводи идната влада сметаат дека не треба вербално да го користат уставното име на државата. Во Грција не размислуваат така. Која е вашата гледна точка?

Петра Дрекслер: „Фактичката состојба е апсолутно јасна. Договорот од Преспа е обврзувачки договор според меѓународното право. Тој е легитимен и Северна Македонија е обврзана со него. Верувам дека е многу важно за нас да се етаблираме како доверлив партнер во меѓународната заедница Она што е важно е дека нема сомнеж дека договорите кои се обврзувачки според меѓународното право ќе бидат почитувани од идната влада“.

360°: Доколку се блокира патот на земјата кон влез во ЕУ, постои ли ризик од зголемено незападно влијание и какви ќе бидат последиците?

Петра Дрекслер: „Од германска перспектива, ова е апсолутно јасно. Северна Македонија, земјите од Западен Балкан, припаѓаат во ЕУ. Ние не сакаме и не можеме да си дозволиме сиви зони во Европа. Мораме да работиме заедно за да ја направиме нашата ЕУ уште посилна. Сакаме Апсолутно е јасно, за нас Северна Македонија припаѓа на ЕУ“.

Извор