Зимница полна со вкус: Намаз без конзерванси и адативи одличен за појадок со тестенини или сендвич. Цвеклото можете да го користите и за подготовка на сос за пица.
Цвеклото е ризница на здравје и сласт, а за да го зачувате за цела година подгответе вкусен намаз .
Цвеклото можете да го печете замотано во алуминиумска фолија или да го готвите на пареа, а готово е тогаш кога ќе можете лесно да го прободете со нож.
Печено цвекло, кафеав шеќер и јаволков оцет, се најчетите главни состојки за домашен кечап. Додадете каранфилче, лук и кромод во прав.
Црвен песто со лук
Состојки:
3 цвекла
главица лук
4 лажици маслиново масло
крупна сол
бибер
лимон
4 лажици пармезан
50 г. бадем или ореви.
Подготовка: Главиците лук исечете ги на врвот и излупете ги. Цврсто замотајте ги во алуминиумска фолија. Измиеното и исушено цвекло замотајте го во фолија и ставете на лим за печење. Печете ги цвеклото и лукот на 190 степени околу 1 час. Во блендер се мешаат сите производи. Се мелат се додека не добиете глатко пире.
Кечап
Измешајте го сецканото цвекло со јаболков оцет, кафеав шеќер и лук.
Гответе додека не омекне.
Испасирајте го и додадете бибер, сол и каранфилче.
Наздравје 😉