Toрта со малини и пишкоти

Од малините се подготвуваат колачи, пудинзи, јогурти, може да се цедат сокови или да бидат одличен додаток во овошни салати.

Состојки:

Кора:

400 г. пишкоти

200 мл. сок од малини

Крем:

5 жолчки

20 лажици шеќер

10 лажици брашно

500 мл. млеко

250 г. маргарин

500 г. малини

350 мл. слатка павлака

Подготовка:

Пенасто изматете ги жолчките со шеќерот и кога смесата ќе се удвои, додадете брашно и измешајте.

Загрејте го млекото, сипете ги изматените жолчки и ставете на оган со постојано мешање додека не се згусне.

Оладете го кремот, а потоа додадете го пенасто изматениот маргарин.

Слатката павлака изматете ја во цврст шлаг.

Пишкотите потопете ги во сокот од малини и редете по калапот (како тараба). Распоредете го филот, наредете ги малините и прекријте ја тортата со шлаг.

- Реклама -