Топ 10 трикови од кујната

 

Секој кој обожува да работи во кујната, треба да го знае ова.

1. Непријатниот мирис и вкус на млеко кое малку загорело ќе се отстрани доколку млекото веднаш го префрлите во чист сад и му додадете малку сол.

2. Млекото нема да загори ако садот во кој се вари претходно добро се измие со ладна вода, па во него се пресипе млекото.

3.  Јадењето брзо ќе се олади, ако садот со јадењето го ставите во друг поголем сад со ладна вода која уште и ќе ја посолите, што ќе го забрза процесот на ладење.

5. Прегреаната рерна можете да ја изладите исто со вода. Ставете сад со ладна вода и таа ќе ја апсорбира топлината.

6. Во пресоленото јадење додадете малку сода бикарбона, која ќе го апсорбира вишокот на сол.

7. Ако загреаната маст додадете малку сол или чисто зрно грав или сив грашок.

8.  За да не прскаат јајцата при готвење, посолете ја малку водата во која што се готват.

9. Варените јајца се чистат лесно од лушпата ако од врелата вода ги префрлите во ладна. Или ВАКА.

10. Супата никогаш не треба да се готви на силно, бидејќи така губи од квалитет

 

- Реклама -