За да го подготвите ова јадење, потребни ви се:
750 г. свинско месо
250 г. кромид
100 г. сува сланина
8 зрна бибер
4 фиферонки
2 лажици зејтин
1 лажица брашно
1 ловоров лист
оцет
сол
Подготовка:
Парчињата сува сланина, исечете ги на коцки, а кромидот на тенки парчиња, па пропржете на загреан зејтин. Додадете го месото исецкано нс поголеми коцки и пропржете го да зарумени. Потоа додадете го ловоровиот лист, биберот во зрно, сол и целите фиферонки. Јадењето попрашете го со лажица брашно, промешајте, налејте половина литар млака вода и се заедно динстајте околу 1 час. Додадете малку оцет и шеќер (по желба) поради сладок – кисел вкус.