Со што друго поубаво ќе се разладите во летните денови, ако не со сладолед. Денеска ви предлагаме една „вечерна варијанта“ на сладолед од праска со вотка.
Сотојки: 1.5 шолја млеко, 3/4 чаша шеќер, прстофат сол, 1 шолја павлака за шлаг, стапче цимет, 5 жолчки, 2 големи праски, 2 големи лажици мед, 1.5 лажици вотка
Подготовка: На не многу јак оган испржете ги праските со медот и 1/4 шеќер. Гответе околу 5 минути, додека праските не пуштат сок. Оставете ги да се оладат и покријте ги со капак.
Во чинија добро измешајте 1/4 шеќер со жолчките додека не добиете густа смеса.
Во тавче на среден оган загрејте го млекото, преостанатиот шеќер, солот, павлаката за шлаг и циметот. Лесно мешајте околу 5 минути додека шеќерот на се растопи.
Одвојте чаша од загреаната смеса и по малку додавајте во изматените жолчки и измешајте, а потоа цела смеса вратете ја во преостанатото млеко. Мешајте на оган додека не згусне.
Смесата изцедете ја во чинија со цедилка за да се отстранат парчињата цимет или жолчка, а потоа ставете ја на малку мраз и добро мешајте уште десетина минути додека не се олади.
Откако добро ќе се олади додајте ги праските и вотката и ставете го сладоледот во замрзнувач.