Во топлите денови, имаме топлински бисбаланс бидејќи човечкото тело произведува и прима повеќе топлина. Затоа, за да не се прегрее, нашиот мозок ги става процесите на варење во втор план. Како резултат на тоа, нашиот апетит е намален, а потребата за калории исто така се намалува. За среќа, во овој момент имаме помала желба за масни и пржени јадења, а поспремни сме да посегнеме по лесни и освежителни јадења.
Она што го јадеме на топло време влијае на нашата благосостојба. Јадењето одредени производи во такви денови може да го зголеми, на пример, чувството на замор, поспаност и апатија. Затоа најдобро би било да се откажете од брзата храна. За да се свари таа храна, на телото му треба многу енергија, што предизвикува зголемување на температурата и крвниот притисок. Засладувачите на вкусот присутни во таквата храна предизвикуваат недостаток на енергија и чувство на поспаност подоцна во текот на денот.
Друг оброк кој е подобро да се прескокне за време на жештината е месото на скара. Ова може да изгледа изненадувачки, но животинските протеини тешко се вари, а пржењето или печењето на скара доведува до т.н. постпрандијална термогенеза, односно зголемување на телесната температура.
Друг вид на храна што сакаме да јадеме во лето е сладоледот. И возрасните и децата го сакаат, но замрзнатиот десерт, иако мислиме дека не разладува, всушност има спротивен ефект. Оладеното тело сака да се загрее, па затоа ја пумпа крвта побрзо до ткивата за да ја изедначи температурната разлика. Потрошувачката на енергија исто така ја зголемува телесната температура. Ефектот? Повторно ни е жешко.
Бидејќи зборуваме за сладолед, вреди да се споменат и други слатки. Во топлите денови можеби ќе ги сакаме повеќе од класична вечера. Сепак, јадењето чоколадо или колачиња не е добра идеја. Јадењето шеќер доведува до намалување на концентрацијата, поспаност и нервоза. Овие чувства ќе се интензивираат во топлите денови, бидејќи високата температура сама по себе го слабее телото.
За време на топло време не се препорачуваат и солени грицки. Според препораките на Светската здравствена организација безбедното ниво на консумирање сол е максимум 5 грама дневно. Ако додадеме дополнителни дози сол, дури и грам, го зголемуваме ризикот од дехидрација. Освен тоа, соленките, јаткастите плодови и чипсот тешко се варат, па ни треба повеќе енергија за да ги свариме. Ова предизвикува зголемување на телесната температура.
Што да се јаде на топло?
Во топлите денови најдобро е да изберете овошје и зеленчук, лесно сварливи јадења, а најдобри се оние кои не бараат термичка обработка. Здравите салати со краставица, домат и зелена салата, печена риба, јадења на пареа и супи се идеални за овој период од годината. Кога е жешко, не заборавајте да пиете многу вода.
Исто така, добро е да пиете вода со вкус, не онаква што можете да ја купите во продавницата (обично има шеќер и хемиски адитиви), туку каква што сте подготвиле сами. Само додадете неколку листови нане, лимон, портокал, лимета или парчиња краставица во чаша или бокал со вода. Јадете и овошје или зеленчук кои содржат многу вода како на пример: лубеници, јагоди, дињи, малини, краставици и домати.