Шолц: Германија мора да најде начин да ги убеди луѓето да изберат кариера во војската

Германија мора да умее да ги убеди луѓето да изберат воена кариера, изјави денеска канцеларот Олаф Шолц, додека земјата разгледува начини да ја зајакне својата долго занемарена одбрана поради тензиите со Русија.

-Во крајна линија, станува збор за тоа како да убедиме доволно жени и мажи да работат во  Бундесверот и во него да ги најдат своите работни места, рече Шолц за време на посетата на Шведска, која во 2017 година го врати воениот рок по анектирањето на Крим од Русија.

Германскиот министер за одбрана Борис Писториус го задолжи своето министерство да ги истражи потенцијалните модели за регрутирање.

Во Шведска секоја година се регрутираат меѓу 5.000 и 6.000 млади мажи и жени за регрутирање, но владата сака да ја зголеми оваа бројка на 10.000, што би значело дека секој десетти млад човек во скандинавската земја ќе заврши основна обука.

Војната во Украина предизвика дебата во Германија за повторното воведување на регрутацијата, бидејќи Бундесверот се бори со постојан пад на воениот персонал додека Берлин ветува невидено засилување на одбраната на земјата.

Во Германија нема регрутација од 2011 година.

Германските демохристијани (ЦДУ), главната опозициска партија во земјата, ветија дека ќе го вратат воениот рок доколку победат на националните избори следната година.

- Реклама -