Шест најпосетувани уметнички дела во Светот

Ако постоеше светска уметничка сала на славните, веројатно ќе ги имаше овие дела. Иако се многу различни едни од други, како по периодот на создавање, така и по изгледот и темата, тие имаат нешто заедничко – а тоа е привлекување илјадници, па дури и милиони гледачи ширум светот.

Доколку сакате да „запознаете“ некои од најпознатите дела во светот на уметноста, вашата следна посета на музеи во различни делови на светот можете да ја организирате според следните познати слики. Ова се делата кои секогаш се голема тема во уметноста, со огромен број посетители, бидејќи постојано ги маѓепсуваат набљудувачите, критичарите и другите уметници:
6. „Тајната вечера“ – 460.000 годишно
На шестото место е  „Тајната вечера“ од Леонардо да Винчи. Сликана е на крајот на 15 век и се наоѓа во трпезаријата на манастирот Света Марија Милостива во Милано.
И покрај бројните напори за реставрација, останале малку траги од оригиналната слика. Со надеж дека ќе го зачуваат ремек-делото, администраторите на манастирот дозволуваат само 25 луѓе по посета да ја видат сликата, што претставува околу 460.000 посетители годишно. Доколку не постоеше таков лимит, се претпоставува дека оваа бројка би била многу поголема.

5. „Врисок“ – 500.000 годишно
Ова дело на Едвард Мунк од 1893 година е многу популарна и препознатлива слика. Со текот на годините, тој служеше како инспирација за маски од хорор филмови, поп-уметници, музичари, па дури и за детски филмови, што го прави едно од најпознатите „фаци“ на 20 век.
Мунк насликал четири различни верзии на „Врисок“, од кои две биле украдени и вратени со текот на годините. Од двете најпознати дела, едното е во Националната галерија во Осло, а другото во Музејот на Мунк.
4. „Девојка со бисерна обетка“ – 1,5 милиони годишно
„Девојката со бисерна обетка“ веќе беше многу позната пред објавувањето на истоимениот филм во 2003 година. Сепак, неколку години по објавувањето на филмот, популарноста на сликата растеше сè повеќе и денес таа е едно од најпознатите дела од златното доба на холандското сликарство.
Овој познат портрет на Јоханес Вермер моментално се наоѓа во колекцијата на семејството Мориц во Хаг. Во просек, ова уметничко дело секоја година го посетуваат нешто повеќе од 400.000 луѓе. Меѓутоа, на неодамнешната светска турнеја на оваа слика, „Девојка со бисерна обетка“ за една година ја виделе околу 1,5 милиони посетители.

3. „Ѕвездена ноќ“ – 3 милиони годишно
Ова дело е изложено во Музејот на модерна уметност во Њујорк и според многумина е најпознатото парче во музејската колекција. Винсент ван Гог ја насликал оваа слика на престој во лудница во 1889 година и често се нарекува негово најдобро и највлијателно дело, што остава одличен впечаток кај посетителите.
Со оглед на неговата популарност, може да се претпостави дека повеќето од 3-те милиони посетители на музејот го бараат делото, што го прави третото најпосетувано сликарко дело во светот.

2. Систинската капела – 5 милиони годишно
Насликана од Микеланџело, еден од старите мајстори, на почетокот на 16 век, огромната фреска што ги исполнува ѕидовите и таванот на Сикстинската капела во Ватикан и прикажува различни сцени од Библијата, вклучувајќи ја и познатата сцена на Создавањето на човекот. Ова дело од големи размери е едно од најпознатите дела од периодот на ренесансата.
Секоја година, неверојатни пет милиони луѓе се пробиваат до Сикстинската капела, а низ нејзините врати поминуваат до 20.000 секој ден, што ја прави една од најпосетуваните соби во светот.

1. Мона Лиза – 10 милиони годишно
Не е чудно што најпосетуваната слика во светот е и најпознатиот портрет некогаш насликан: „Мона Лиза“. Создаден е од Леонардо да Винчи на почетокот на 16 век и се проценува дека вреди повеќе од 660 милиони долари.
Сликата е изложена во Лувр од 1797 година, а околу 10 милиони луѓе го посетуваат музејот секоја година. Се верува дека дури 80 отсто од посетителите одат таму само за да ја видат „Мона Лиза“, која со децении е цел на вандализам, обиди за кражба, но и инспирација за уметниците и дизајнерите ширум светот. Нејзината популарност е толку голема што, покрај огромните толпи што се создаваат пред неа, го одвлекува вниманието од сите други уметнички дела во просторијата каде што е изложена во Лувр, а се планира да се создаде посебна просторија за неа во која ќе биде прикажана.

Сподели ја веста:

Извор